Sprzedaż fotografii - prawa autorskie i majątkowe

• Autor wątku Autor wątku snake-eyes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

snake-eyes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Mam pytanie dotyczące praw autorskich i majątkowych. Sprawa wygląda tak, że pewna instytucja chce kupić ode mnie kilka fotografii. Dziś dostałem umowę do przeczytania i zastanawiam się nad pewnymi zawartymi tam punktami. Mianowicie fragmenty:

"Z chwilą przekazania [nazwa instytucji] przedmiotu umowy Wykonawca przenosi na rzecz [nazwa instytucji] całość praw autorskich i praw majątkowych do wielokrotnego wykorzystania zdjęć. "

oraz

"Tytułem wynagrodzenia za dzieło określone w §1 oraz za przeniesienie na [nazwa instytucji] wszelkich autorskich praw majątkowych do wielokrotnego wykorzystania dzieła [nazwa instytucji] zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie w wysokości X zł brutto (słownie ...)"

Chciałbym wiedzieć czy to oznacza, że jeśli podpiszę umowę w tym brzmieniu to "zrzekam się" praw do swoich fotografii? Czy to jest coś w rodzaju sprzedaży zdjęć na wyłączność? No i czy po podpisaniu takiej umowy, ja sam mogę zamieszczać fotografie np. na blogu czy w serwisach ze zdjęciami? Część z tych zdjęć już jest w sieci tylko w małej rozdzielczości, czy musiałbym je wtedy stamtąd usunąć? Słabo się na tym znam bo nigdy nie podpisywałem jeszcze takiej umowy. Ogólnie chciałbym wiedzieć co mogę robić a czego nie z moimi fotografiami po podpisaniu tej umowy.

Jak musiałyby brzmieć te punkty abym mógł dalej normalnie użytkować swoje zdjęcia? Żebym mógł je zamieszczać w sieci itp. Jeśli oczywiście podpisanie tej umowy uniemożliwiłoby takie działania.

Za pomoc z góry dziękuję!

Są trzy typy umów w prawie autorskim przeniesienie praw autorkich majątkowych, licencja wyłaczna i licencja zwykła. Tutaj jak rozumiem mamy doczynienia z przeniesieniem praw autorskich majątkowych.
W umowie powinny być pola eksploatacyjne na których oni będą mieli prawa wyłaczne w rozporządzeniu (patrz art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Muszą być te pole określone. Wtedy widzisz, co Ci mozna a co im. Przenosisz i tak prawa majtkowe bo prawa osobiste do fotografii są przy autorze (zob. art. 16).

Nie ma wyszczególnione w tej umowie co im można a co nie. Chciałbym się tylko dowiedzieć czy ja nadal będę mógł zamieścić (bądź nie będę musiał usuwać jeśli już jest zamieszczone) to zdjęcie w sieci. Nie czerpiąc z tego tytułu korzyści majątkowych. Po prostu zamieszczając je jako moje. Ewentualnie czy mogę je sprzedać jeszcze komuś innemu w przyszłości. Czy da się to z tych przytoczonych fragmentów wywnioskować? Czy muszę poprosić aby w umowie określili konkretnie co i jak?

Muszą być wymienione pola ekspolatacyjne, zeby własnie było wiadomo co kto moze i gdzie. Jeśli tego nie będzie to poprostu taka umowa będzie nie ważna, zobacz art. 41 art 2 w zw. z art. 50 prawa autorskiego.

Witam,
ja także mam pewien problem z prawami autorskimi. Mianowicie pracuję (na umowę o dzieło) jako fotograf w pewnym klubie; robię zdjęcia na dyskotekach, imprezach. W umowie mam napisane:
"Zleceniobiorca oświadcza, że wynagrodzenie uzyskane z przedmiotowej umowy zaspokaja jego wszelkie roszczenia do korzystania z utworu przez Zleceniodawcę na każdym polu eksploatacji.
Zleceniobiorca przenosi w ramach niniejszej umowy wszelkie autorskie prawa majątkowe do programówi itd. oraz wyłączne prawo do udzielania zezwolenia na wykonywanie zależnego prawa autorskiego na rzecz Zleceniodawcy".

Interesuje mnie, czy przy tak sformułowanej umowie ja, jako autor zdjęć, mam prawo do korzystania z nich? Niekoniecznie czerpiąc z tego korzyści finansowe, ale po prostu żeby te foty wrzucić np. do mojej galerii w internecie?

Anka

Witam,

przenosi Pani na klub wszystkie prawa majątkowe (tzn. na wszystkich polach eksploatacji - czyli prawa do wykorzystywania zdjęć w dowolny sposób), co oznacza wyłączność korzystania z tych fotografii przez klub. Dla formalności powinien być jeszcze określony obszar wykorzystania (Polska, Europa, bez ograniczeń terytorialnych...)

A więc nie może ich Pani rozpowszechniać na swojej stronie (sposób użytkowania, komercyjny bądź inny, nie ma tu znaczenia). Może Pani zawrzeć w umowie klauzulę, że będzie Pani mogła zamieszczać te zdjęcia np. w swoim portofio lub stronie prywatnej nie w celach komercyjnych, itp. - o ile oczywiście klub wyrazie na to zgodę...

Proszę pamiętać, że oczywiście pozostają przy Pani jej osobiste prawa autorskie do zdjęć - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 16.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

Jeśli więc zdjęcia miałyby być rozpowszechniane bez Pani podpisu, w umowie powinien być odpowiedni zapis to potwierdzający.

W ogóle dobrze by było, gdyby poczytała Pani sobie tą ustawę w zakresie przenoszenia praw autorskich.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Klub nie ma nic przeciwko temu, żebym mogła wykorzystywać te zdjęcia na własny użytek; chodzi im tylko o to, żeby zabezpieczyć klub przed jakimiś ewentualnymi roszczeniami z mojej strony (co jest dość oczywiste).

Natomiast rzeczywiście chcą, żeby zdjęcia nie były podpisywane, ale to wynika chyba z tego, że pracujemy z koleżanką - na jedną umowę, ale dzielimy się imprezami i ona później oddaje do klubu swoje zdjęcia. A ponieważ umowa jest podpisana na mnie, więc to ja przenoszę prawa autorskie na klub, a koleżanka do swoich zdjęć - już nie. Chyba o to chodzi z tymi podpisami.

"Może Pani zawrzeć w umowie klauzulę, że będzie Pani mogła zamieszczać te zdjęcia np. w swoim portofio lub stronie prywatnej nie w celach komercyjnych, itp. - o ile oczywiście klub wyrazie na to zgodę..."

Po zawarciu takiej kaluzuli - mam możliwość wykorzystania tych zdjęć tylko w celach niekomercyjnych?

po wpisaniu takiej klauzuli będzie Pani mogła używać zdjęć TYLKO ZGODNIE z brzmieniem takiego zapisu - a więc na tym ściśle określonym polu eksploatacji. Jeśli więc wpisane będzie, że może Pani używać zdjęć jedynie na swoim portfolio - to mogłaby je Pani umieścić tylko tam. Oczywiście, samo umieszczenie zdjęć na portfolio już może mieć charakter komercyjny, bo przecież służyłyby między innymi do zdobywania innych kontraktów poprzez autoprezentacje... :D

Istotne jest tu, aby dobrze rozumiała Pani pojęcie pola eksploatacji. Było wiele postów na forum przybliżających tematy licencyjne.

RE: umowa przeniesienia autorskich praw majątkowych

Witam wszystkich na forum. Przeglądając intresujace mnie posty nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania odnośnie pewnych aspektów umowy przeniesienia i dlatego pozwole sobie poruszyć ten temat ponownie.

Jestem zainteresowana w nabyciem majątkowych praw autorskich do zdjęć fotograficznych z moim wizerunkiem. Są to zdjęcia, które chcę umieścić w książce, którą napisałam z zamiarem wydania. Rozmawiałam na ten temat z autorem zdjęć i on nie ma nic przeciwko przeniesieniu i chce abym stosowną do tego umowę przygotowała.
Przegladając rózne posty odnośnie tego tematu natknąłem się na post „Sprzedaż fotografii - prawa autorskie i majątkowe” z dnia 27-02-2008, 16:26, w którym na zadane przez forumowicza pytanie odnośnie sprzedaży zdjęć odpowiedz moderatora globalnego brzmiała: „Muszą być wymienione pola ekspolatacyjne, zeby własnie było wiadomo co kto może i gdzie. Jeśli tego nie będzie to poprostu taka umowa będzie nie ważna, zobacz art. 41 art 2 w zw. z art. 50 prawa autorskiego.”
Moje pytania:
1. Czy zdanie, które chcę umieścić w umowie tj. ”Twórca przenosi nieodpłatnie na Nabywcę majątkowe prawa autorskie do utworów będących przedmiotem umowy na wszystkich znanych polach eksploatacji, bez ograniczeń terytorialnych” jest jednoznaczne i wystarczające i nie ma potrzeby dodatkowego wyszczególniania poszczególnych pól eksploatacji?

2. Czy potrzebne jest w umowie wymienienie technik, za pomocą, których chcę te zdjęcia wykorzystywać?
Wg. mnie jest to zbędne, gdyż oświadczenie autora, że przenosi prawa majątkowe na wszystkich polach eksploatacji wskazuję, że mogę zdjęcia wykorzystywać dowolnie, jeżeli tylko nie wkraczam na jego autorskie prawa osobiste. Nie jestem jednak tego pewna.

3. Czy w moim przypadku konieczne jest również wskazanie, że przeniesienie jest bezterminowe? To będzie przeniesienie a nie licencja.
Bardzo dziękuję za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości i pozdrawiam.

1. Pola eksploatacji należy wymienić
Przepis prawny:
41. 2. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej „licencją”, obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione.
(...)
4. Umowa może dotyczyć tylko pól eksploatacji, które są znane w chwili jej zawarcia.

2. Prawa autorskie osobiste są niezbywalne, a należy do nich m.in.
Przepis prawny:
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania...

dlatego lepiej to opisać w umowie, ponieważ później można narazić się na zarzut naruszenia autorskich praw osobistych.

3.Przeniesienie nie jest umową okresową, wobec czego nie musisz wskazywać czasu na jaki jest zawarta.

Pamiętaj, że im więcej szczegółów będzie w umowie, tym mniej ewentualnych problemów. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości, to śmiało pytaj.

Dziękuję za szybką odpowiedz. Moje pytanie zadane w pkt. 1 sformułowałam opierając się na umowie zamieszczonej w poście zatytułowanym "umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich na zamawiającego” forumowicza o nicku "Gość” z dnia 13-01-2010, 12:22, w umowie której Par. 3 brzmiał "Wykonawca przenosi na Zamawiającego majątkowe prawa autorskie do wykonanego dzieła, na wszystkich znanych polach eksploatacji, po otrzymaniu wynagrodzenia"
W odpowiedzi na ten post przyjaciel forum o nicku "Chris” wskazał, jakie jego zdaniem zmiany należy zrobić w umowie "Gościa”. Ponieważ "Chris” w poprawionej umowie nie zaznaczył konieczności wyszczególnienia poszczególnych pól eksploatacji, więc pomyślałem, że widoczne taki zapis zdania przeniesienia jest wystarczający. Nie wiem, kim jest "Chris”, ale przypuszczam, że jest prawnikiem. Może się mylę?

Przy okazji zadam następne pytanie. Zdjęcia, o których wspomniałem w moim poście zawierają tylko moją osobę. Fotograf jest ich autorem i ma wszystkie obecnie prawa. Co jednak autor może wykorzystać obecnie z tych praw? Chyba nic.
Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Zdanie, które opuściłem to:
Autor nie może zdjęć publikować, wydawać licencji, zwielokrotniać, itd.

CO2 napisał:
... poprawionej umowie nie zaznaczył konieczności wyszczególnienia poszczególnych pól eksploatacji, więc pomyślałem, że widoczne taki zapis zdania przeniesienia jest wystarczający. ...

Nie mniej Ustawa jasno określa : "...obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione."

CO2 napisał:
...
Przy okazji zadam następne pytanie. Zdjęcia, o których wspomniałem w moim poście zawierają tylko moją osobę. Fotograf jest ich autorem i ma wszystkie obecnie prawa. Co jednak autor może wykorzystać obecnie z tych praw? Chyba nic.
Dziękuję i pozdrawiam.

Aby mógł publikować te zdjęcia musi mieć Twoja zgodę na rozpowszechnianie Twojego wizerunku.

CO2 napisał:
Zdanie, które opuściłem to:
Autor nie może zdjęć publikować, wydawać licencji, zwielokrotniać, itd.

Jest to oczywiste w przypadku przeniesienia autorskich praw majątkowych (patrz Ustawa),
być może zdanie miało brzmieć " Nie może umieszczać zdjęć/utworów w swoim portfolio."
Ale to moim zdaniem nie ma znaczenia bo autorskie prawa osobiste są niezbywalne:
Przepis prawny:
Art. 16.
[Osobiste Prawa Autorskie]​

Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:

1) autorstwa utworu;

2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;

Ostatnia edycja:
Nie tak dawno czytałem na tym forum post forumowicza o Nicku “Trol” (z 15-10-2009) odnośnie przeniesienia praw majątkowych do zdjęć. Cyt.: “Jestem pasjonatem fotografii i od dawna się nią zajmuje ale tylko amatorsko. Nie posiadam żadnej działalności gospodarczej, więc jestem osobą fizyczna. Zostałem poproszony o zrobienie społecznie zdjęć na zawodach strażackich dla OSP (osoba prawna). Chciałbym później przekazać te zdjęcia oraz prawa majątkowe umożliwiające ich publikacje (strona internetowa, kalendarz). Jak powinna wyglądać taka umowa i co powinna zawierać? I jeszcze czy powinienem wcześniej zawrzeć jakąś umowę ze strażą na robienie tych zdjęć.”
W odpowiedzi wyjaśniono sposoby, w jaki to może zrobić nie wspominając nic o prawach osób będących na zdjęciach. Czy w tym przypadku autor zdjęć ma prawo przenieść swoje autorskie prawa majątkowe do nich dla straży bez zawarcia uprzedniej umowy z osobami będącymi na zdjęciach?
Mam również dodatkowe 2 pytania.
1. Odnośnie mojego przypadku. Zdjęcia otrzymałam w postaci fizycznych odbitek oraz jako cyfrowe pliki na nośniku CD. Niektóre będę musiała w małym je stopniu przerabiać np. poprzez dodawanie na nich krótkich napisów, poprzez zdjęć kadrowanie za pomocą programu komputerowego, aby osobę na zdjęciu przybliżać i co wiąże się ze zmniejszeniem tła zdjęcia, obcięciem części nóg, itp. Czy zmiany takie podchodzą pod autorskie prawa zależne? Myślę, że tak, ale chcę się upewnić?

2. Czy klauzula (w umowy o przeniesie praw majątkowych) zezwalająca mi robić przeróbki zdjęć nie jest czasem sprzeczna z pkt. 3 i 4 Art. 16?
Art 16
1) autorstwa utworu;

To chyba wszystko. Mam nadzieje, że moje pytania i na nie odpowiedzi pomogą innym. Jednocześnie przepraszam za pytania, które być może były na forum już zadane i na nie już odpowiedziano. Przeczytałem wiele postów na temat przeniesienia i być może je przeoczyłem. Jeszcze dziękuję i pozdrawiam.

W sumie kadrowanie można podciągnąć pod opracowanie czyli stworzenie utworu zależnego, który z uwagi na:
Przepis prawny:
Art. 2.
[Opracowanie utworu. Autorskie prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego do utworu.]​

1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.

3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.

4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.

5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.

nie narusza Art. 16. mając na uwadze pozostałe punkty Art. 2.

Jak już tak wczytujesz się w Ustawę to rób to dokładnie czytając wszystkie Artykuły.

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z końcową uwagą odn pyt. 2. "Jak już tak wczytujesz się w Ustawę to rób to dokładnie czytając wszystkie Artykuły." Przeczytałem ponownie i wszystko jest powiedziano jasno.
Prosiłbym jeszcze o komentarz odnosnie mojego komentarza odnośnie zdjęć z zawodów strażackich i pytań w nim zadanym.

Więc czytaj ! :D :ok:
Przepis prawny:
Art. 81.
[Ochrona wizerunku osoby]

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Mój pierwsz post, który napisałem w tym dziale powinienem był umieścić w temacie przeniesienia a nie sprzadaży. Zrobiłem to przez pomyłkę, jako początkujący. Prosze mi za wybaczyć.
Przejrzałem wiele postów odnośnie przeniesienia autorskich praw majątkowych i nie znalazłem w nich czegoś podobnego z moim przypadkiem, czegoś co bym mógł zastosować w swojej umowie. Chodzi sformułowanie przedmiotu umowy przeniesienie praw do zdjęć cyfrowych.
Nia jestem pewny czy sformułowanie dotyczące przedmiotu umowy, które chcę użyć jest poprawne, bez znaków zapytania, i wszystko wyjaśniające. Cyt. „Przedmiotem umowy są utwory, w postaci serii plików zdjęć cyfrowych, zawierające wizerunek Nabywcy, wykonane przez Twórcę w dniu ………….. na zlecenie Nabywcy.
W skład serii pliki zdjęć cyfrowych w formacie JPG o rozdzielczości 300 pix/inch wykonane aparatem cyfrowym marki Samsung XXX 3L i oznaczone numerami/symbolami od……….do……włącznie..
Dzięki za ewentualne poprawienie.

Powrót