Sprzedaż gadżetów filmowych - nurtujące pytanie

• Autor wątku Autor wątku miprat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miprat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Od dłuższego czasu próbuję znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, lecz niestety żadnego zadowalającego mnie efekty nie było, więc postanowiłem się zwrócić z pytaniem do was - forumowiczów.

Planuję rozpoczęcie sprzedaży gadżetów filmowych typu: koszulki, bluzy, kubki itp. Dokładniej chodzi o motywy z filmów umieszczane właśnie na tych gadżetach.

Projekty graficzne byłyby oczywiście autorskie, nie ma mowy o kopiowaniu z internetu lub bezpośrednio z danej produkcji. Każdy projekt byłby w pełni autorski.

Zastanawia mnie fakt, czy w takim przypadku jest się czego obawiać. Powinienem zwrócić się do kogoś o jakieś zezwolenie w tej kwestii? Jeżeli tak to najlepiej do kogo zwracać się w takiej sprawie?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Bardzo zależy mi na rzetelnej odpowiedzi.

Pozdrawiam

miprat napisał:
... chodzi o motywy z filmów ...
Co przez to rozumiesz?

Co do zasady korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia, temat omawiany wielokrotnie.

LeszsekS napisał:
Co przez to rozumiesz?

Co do zasady korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia, temat omawiany wielokrotnie.

Chodzi dokładniej o kultowe teksty, powiedzonka, postacie itp :)

miprat napisał:
... kultowe teksty, powiedzonka, ...
Zaczerpnięty fragment tekstu podlega takiej samej ochronie jak cały utwór, reszta jak wyżej.

LeszsekS napisał:
Zaczerpnięty fragment tekstu podlega takiej samej ochronie jak cały utwór, reszta jak wyżej.

W takim razie do kogo najlepiej się zwracać z pytaniem o zezwolenie?

Powrót