sprzedaż gier na allegro lokalnie

• Autor wątku Autor wątku kuba500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
W latach 2019-2020 sprzedawałem na allegro lokalnie różne przedmioty nie będąc w pełni świadomy konieczności zapłaceniu podatku od ich sprzedaży. Chcąc uniknąć w przyszłości jakichś nieprzyjemnych konsekwencji chciałbym teraz uporządkować wszelkie nieprawidłowości, jednak mam kilka wątpliwości. Zaznaczę, że w 2019 i 2020 r. nie pracowałem (studiuję) i nie osiągałem innych dochodów, a sprzedaży dokonywałem jako osoba prywatna.
1. Zdecydowana większość sprzedanych przedmiotów to gry w wersji pudełkowej, które kupowałem (bardzo często od innych użytkowników allegro) i po ukończeniu fabuły sprzedawałem dalej, często ponosząc drobne straty lub zyski (kilka/kilkadziesiąt zł). Czy w takim przypadku muszę zapłacić podatek od sprzedaży? Dodam, że w 99% ponosiłem przy odsprzedaży straty.
2. Na przestrzeni tych lat zdarzyło mi się również sprzedać moje prywatne konto z grami (platforma steam). Konto sprzedałem stosunkowo tanio (za ok. 100 zł) i w ogólnym rozrachunku (uwzględniając koszty jakie poniosłem na zakup gier cyfrowych) byłem na tym stratny. Czy taką sprzedaż też muszę jakoś uwzględnić przy wypełnianiu zeznania podatkowego?
3. W zeszłym roku podczas promocji w jednym z większych sklepów internetowych udało mi się kupić kilka kluczy produktu (gra komputerowa) w bardzo atrakcyjnej cenie. Jeden klucz wykorzystałem, a resztę sprzedałem na allegro. Po odliczeniu prowizji allegro i pozostałych kosztów zarobiłem na tym ok. 500 zł. To jest jedyna sytuacja w moim mniemaniu, gdzie faktycznie wykorzystałem portal allegro w celach czysto zarobkowych. Czy mogę teraz potraktować moją ogólną sprzedaż na allegro bardzo wybiórczo i w tegorocznym zeznaniu podatkowym uwzględnić tylko tą sprzedaż, a pozostałe pominąć (tj. pkt 1-2)?
Trochę się rozpisałem, mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i odpowie. Z góry dziękuję za pomoc.

Poczytałem trochę i w omawianych punktach w zdecydowanej większości koszty pozyskania przedmiotów przewyższają przychód ze sprzedaży, czyli dochód nie powstaje. Jeśli nie ma dochodu to nie ma podstawy do opodatkowania i nie muszę niczego zgłaszać?
Teraz mam jedynie problem z punktem 3.

czy jeśli w rok w ten sposób zarobiłem ok. 1k (nie przekroczyłem kwoty wolnej od podatku) to czy w ogóle muszę cokolwiek zgłaszać/ składać zeznanie podatkowe? podpowie ktoś?

Powrót