Sprzedaż haftowanych obrazów

• Autor wątku Autor wątku Marta_30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta_30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Czy można sprzedawać obrazy (własnoręcznie haftowane) ale zrobione na podstawie wzorów które nie są moje? Np na podstawie wzorów sprzedawanych w tematycznych gazetach, na podstawie zdjęć ściągniętych z inernetu lub repliki obrazów słynnych malarzy. Czy żeby sprzedać taki haftowany obraz musiałabym najpierw nabyć prawa autorskie do danego zdjęcia wedłgu którego tworzę obraz? Lub zapłacić komuś za uzycie jego zdjęcia?
Czy taki wyszyty przeze mnie obraz staje się moim dziełem i moge nim dysponować dowoli? Czy naruszam w ten sposób prawa autorskie poniważ korzystam z czyjegoś wzoru?
Z góry dziękuję za informacje.

Tutaj może być dużo możliwości.
Jeśli jest to wzór o znamionach utworu wg prawa autorskiego to takie coś może stanowić opracowanie utworu, a na to potrzebna jest zgoda. Z drugiej strony trzeba spojrzeć na specyfike tego dzieła, odpowiedzi należy szukać w tych gazetach, bo być może jest tam odpowiednia informacja o wykorzystaniu takich zdjęć do użytku komercyjnego (bo we własnym zakresie do użytku osobistego to można bez zgody).
Jeśli chodzi o zdjęcia to jak wyzej, wychawatowanie tego stanowić będzie opracowanei utworu.
Wzór może być też chroniony poprzez ustawę o własności przemysłowej.

Powrót