Sprzedaż i wymiana kluczy do gier

• Autor wątku Autor wątku Pirat Rabarbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pirat Rabarbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam
Ostatnio coraz częściej spotykam się ze stronami na których można rozdawać, wymieniać czy odsprzedawać klucze do gier. Nie chodzi mi tutaj o klucze aktywacyjne dołączone do fizycznego nośnika, ale np. klucze Steam, które umożliwiają dodanie danego tytułu do biblioteki w aplikacji Steam, a następnie pobranie jej i uruchomienie. Gra tak czy owak może być aktywowana jeden raz i zużytego klucza oczywiście nie można wykorzystać po raz drugi. Często zdarza się jednak, że kupując kilka gier w zestawie jakaś pozycja się powtórzy. Czy można wtedy taki klucz oddać, wymienić z kimś na inny lub sprzedać? A w wypadku sprzedaży (jeżeli jest legalna) - czy obowiązują takie same zasady jak przy "okazjonalnym zbyciu rzeczy używanej"?

Można oddać, wymienić sprzedać. Obowiązują te same zasady co przy sprzedaży innych rzeczy.

Dziękuję za odpowiedź. Swoją drogą ustawodawca mógłby pokusić się o jakieś szczegółowe regulacje. Kiedyś zadzwoniłem na infolinię Urzędu Skarbowego, by dowiedzieć się jak rozliczyć przychód, ze sprzedaży wirtualnych przedmiotów na platformie Steam. Były to jakieś groszowe sprawy, ale że lubię porządek w papierach, chciałem to ustalić. Pani z infolinii stwierdziła, że tego typu przychód bywa uznawany za pochodzący z "Praw autorskich i innych praw o których mowa w art. 18 ustawy", zaznaczając jednocześnie, że to jedna z interpretacji, a nie oficjalna wykładnia prawa. Ponieważ jednak kwota była symboliczna, tak wpisałem to na PIT, nie dochodząc dalej. Rynek jednak rozwija się w tym zakresie szybko i przydał by się chyba jakiś dedykowany przepis...

Musiałeś bardzo dawno chyba dzwonić. Obecnie sprzedaż cd-key, wirtualnych przedmiotów itp. jest traktowane jako świadczenie usług drogą elektroniczną (na poparcie jest masa indywidualnych interpretacji prawa podatkowego).

To jak w takim razie naliczyć podatek? Okazjonalna i nieregularna sprzedaż nie jest przecież działalnością gospodarczą. Można rozliczyć ten przychód w PIT-37 jako "inne źródło"?

Ostatnia edycja:
Powrót