Sprzedaż internetowa w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Witam, dużą część roku przebywam w Niemczech.
Jestem tam zameldowany, ale uczę się w Polsce.
Znalazłem sposób by zarobić trochę miesięcznie na sprzedaży internetowej, za pośrednictwem ebay.
Sprzedaż ok. 50 produktów miesięcznie o wartości całkowitej 300 euro (zysku 50-75%).

Pytanie, czy w Niemczech obowiązują jakieś limity zarobku, do którego nie trzeba mieć DG? Jeżeli tak to czy mnie jako obcokrajowa one dotyczą.
Sprzedaż ma charakter raczej ciągły.

Jest możliwość zarobku na poziomie 200e/mc bez prowadzenia DG ?

Witaj franz87,

pomysł niezły, ale bez szans na dobre zakończenie.
W ostatnich 10 latach było już setki, tysiące podobnych spraw i aparat państwowy w Niemczech zdążył się do tego odpowiednio przygotować. Wypracowane są szczegółowe przepisy, a sądy bardzo konkretnie orzekają.

Głównym punktem dlaczego Twój plan skończy się otrzymaniem pism z Finanzamt'u lub/i Abmahnung'ungiem (rodzaj przedsądowej walki z nieuczciwą konkurencją - bardzo skuteczny!) jest mi.in.:
- zamiar sprzedawania z zyskiem towaru (tego samego) przez dłuższy czas
- liczba dokonywanych transakcji

Były już orzeczenia sądów, które 27 transakcji w miesiącu, 168 w roku, 484 w roku czy nawet 242 w ciągu dwóch lat kwalifikowały jako sprzedaż w ramach działalności gospodarczej.

Nie ma więc jakiejś sztywnej granicy kiedy sprzedaż internetowa w Niemczech jest prywatną sprzedażą a kiedy częścią działalności gospodarczej. Decydują o tym przesłanki - w każdym przypadku na nowo oceniane.

Generalnie nie ma się co obawiać założenia działalności gospodarczej w Niemczech. O ile Twoja handlowa kalkulacja jest w porządku - to znaczy przychody z tej sprzedaży na Ebay'u i innych niemieckich "allegro" znacznie przewyższać będą WSZYSTKIE koszty.

Życzę powodzenia w sprzedaży internetowej!

Łukasz

Użytkownik1056,
dziękuje za zainteresowanie i informacje.
Co do założenia firmy w Polsce czy w Niemczech to przy zysku jaki mam zamiar/jestem w stanie zarobić, nie uda mi się opłacić kosztów związanych z prowadzeniem firmy. Jedynym rozwiązaniem byłoby dla mnie założenie działalności w AIP (250zł mc) , ale ona musi być prowadzona w Polsce.
Mam jednak kilka wątpliwości związanych z prowadzeniem firmy w Polsce, która działałby na rynku niemieckim. oto kilka z nich, może jesteś w stanie mi jeszcze pomóc odpowiadając:

1. Jak wygląda sprawa, gdy sprzedaję produkt - jako, że firma AiP w Polsce z VAT 23%, a kupujący chciałby odpisać sobię podatek od tego zakupu. W tym przypadku nie może tego zrobić, bo musiałby kupić produkt z wewn. stawką 0% i opłacić sobię podatek dajmy na to 19% ? Czy zapis w Impressum na aukcji ebay, że jestem w stanie wystawić tylko polską fakturę załatwia sprawę?

2.Co do wystawiania faktur, to w AIP musi ona przejść przez księgowość i może to trwać nawet do 2 tygodni (!). Czy w niemczech jest obowiązek wystawiania faktur razem ze sprzedażą, czy mogę towar wysłać, a fakturę dosłac po czasie mailem lub pocztą?

3. Co do wysyłki, to muszę podawać do wiadomości skąd wysyłany jest produkt? W zależności, gdzie akurat będę produkt byłby wysyłany to z Polski to z Niemiec. Czy można zaznaczyć na aukcji, że wysyłka z Niemiec (po to by aukcja była widoczna na ebay.de), a wysyłać czasem z Polski - oczywiście uwzględniając to w Impressum.

Powrót