Sprzedaz internetowa

• Autor wątku Autor wątku gregor19988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregor19988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Chcialbym zaczac sprzedawac przez internet towar wirtualny ( przedmioty w grach, klucze do gier itp.)
Zakladam ze przychod roczny z tego to bedzie <80k i wlasnie proboje sie dowiedziec co bedzie dla mnie najlepsza opcja: dzialalnosc gospodarcza, sprzedawanie jako osoba prywatna? Czy sprzedawanie przez strony ktore pobieraja prowizje za sprzedaz powodują ze przychod to jest ta kwota która wyplacilismy? Jak wyglada sprawa z fakturami , jezeli np. kupie komputer przy pomocy ktorego pracuje, to moge jego cene odliczyc od przychodu? Czy zus trzeba placic co miesiac niezaleznie od przychodu? Jaki % lub jaka kwota bedzie zabrana do zus/ubezpieczenia itd. jesli niemialbym zadnego, da sie to okreslic? Jestem totalnie zielony, fajnie jakby ktos mi pomogl. Probowalem czytac internet ale jest tego tyle ze ciezko naprawde ogarnac.

odswiezam

kuzyn mój 5 lat temu robił to samo co Ty, i miał normalnie działalność otwarta, w domu swoje pomieszczenie, i tez na kody do gier itp wystawiał paragony, normalnie prowadził firmę itp, później firmę rozwinął i robił strony internetowe.

z firmy masz normalne skłądki ,emeryture itp

Tata_bezsilny napisał:
kuzyn mój 5 lat temu robił to samo co Ty, i miał normalnie działalność otwarta, w domu swoje pomieszczenie, i tez na kody do gier itp wystawiał paragony, normalnie prowadził firmę itp, później firmę rozwinął i robił strony internetowe.

z firmy masz normalne skłądki ,emeryture itp
Paragony trzeba wystawiac nawet jak nie wysylamy towary do klienta bo jest przekazywany elektronicznie ( email)?

Ostatnia edycja:
W tym przypadku najlepiej jest założyć spółkę LTD w Wielkiej Brytanii (albo s.r.o w Czechach). Niższe podatki, prosta księgowość i nie jesteś traktowany jak złodziej tak, jak w Polsce.
Mogę Ci polecić firmę, która się zajmuje tworzeniem oraz obsługą takich firm. Na pewno Ci wszystko wytłumaczą.
Tak, czy inaczej musisz założyć firmę. Jeżeli zdecydujesz się na założenie firmy w Polsce, to jednoosobowa. W takiej sytuacji musiałbyś płacić ZUS i bez problemu mógłbyś sobie odliczyć koszty (np. zakup komputera). Kasa fiskalna nie jest potrzebna.

Warto pomyśleć o sprzedaży w modelu dropshippingu

Powrót