Sprzedaż karykatur gwiazd

• Autor wątku Autor wątku brashh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brashh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem w trakcie tworzenia pewnego projektu i chciałbym w związku z tym prosić o poradę. Chciałbym się dowiedzieć czy umieszczanie wizerunków gwiazd w formie karykatur/rysunkowych obrazków na koszulkach które chcę sprzedawać jest objęte prawem autorskim i czy wymagana jest w tym celu zgoda gwiazdy lub agencji która ją reprezentuję. Jako przykład mogę przedstawić koszulkę, która jest sprzedawana w USA z wizerunkiem bardzo popularnego koszykarza:
timthumb.php

Na koszulce nie ma ani imienia/nazwiska zawodnika - Kobe Bryant, ani loga drużyny w której występuje - Lakers. Jedynie na koszulce rysunkowej postaci jest utworzone logo "Love" które przypomina logo Lakers.

Druga sprawa o jaką chciałbym się spytać to umieszczanie na koszulkach napisów typu I love Lady Gaga/Eminem/Doda itp. Czy umieszczanie na koszulkach pseudonimów artystów jest dozwolone czy może trzeba na to uzyskać zgodę danego artysty lub agencji go reprezentującej.

Ostatnia kwestia to umieszczanie na koszulkach prześmiewczych karykatur znanych osób. Chodzi o wzór wykonany techniką rysunkową i umieszczenie w ich sąsiedztwie przekręconego pseudonimu/nazwiska. Przykładowo - karykatura Rydzyka w stylu hip hopowym, obwieszonego złotem, jeden z łańcuchów miałby wisior "Ojciec Dyktator" itd. Czy można za taki wzór być pozwanym o zniesławienie/naruszenie dobrego imienia?

brashh napisał:
Chciałbym się dowiedzieć czy umieszczanie wizerunków gwiazd w formie karykatur/rysunkowych obrazków na koszulkach które chcę sprzedawać jest objęte prawem autorskim i czy wymagana jest w tym celu zgoda gwiazdy lub agencji która ją reprezentuję.
hm, nie powiedziałbym, że ten ludzik na koszulce to karykatura zawodnika, dla mnie postać ludzika mogła być inspirowana wizerunkiem zawodnika. Należy pamiętać, ze karykatura to też jest forma przedstawienia wizerunku danej osoby, a więc odnośnie rozpowszechniania karykatury odnosić się będzie Art.81. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwanej dalej upaipp). Jeśli jest więc to osoba publiczna to można jej wizerunek rozpowszechniać, pod warunkiem, że jest związany z pełniącymi przez nią funkcjami politycznymi, społecznymi, zawodowymi... I tak by było w przypadku ludzika - sportowiec w czasie meczu. A czy z osobami, których wizerunki chcecie rozpowszechniać, dałoby się wykazać, że ich karykatury odnoszą się do pełnionych funkcji...
Czy umieszczanie na koszulkach pseudonimów artystów jest dozwolone czy może trzeba na to uzyskać zgodę danego artysty lub agencji go reprezentującej.
tu trzeba sobie odpowiedzieć na dwa pytania o ochronę tychże pseudonimów z tytułu:
  • praw autorskich - takie rzeczy, jak nazwy, skróty, etc, w ogólności nie będą spełniać warunku bycia utworem prawnie chronionym, czyli mieć charakter twórczy i indywidualny - Art.1. upaipp. Ale oczywiście, jeśli nazwa będzie naprawdę jakaś szczególna, to jej właściciel może uważać, że posiada ona ochronę prawno - autorską; konflikt w takim przypadku rozstrzygnąć może tylko sad.
  • zarejestrowanego znaku znaku towarowego - każda nazwa, oznaczenie może zostać zastrzeżone jako znak towarowy. Wtedy o tym, czy można go wykorzystać w danej działalności decydują zapisy pól ochronnych dla danego znaku. Popatrz przykładowo na nazwę filmu Vabank - zastrzeżenia sprawdza się w bazach Urzędu Patentowego - bazy polskie oraz w bazach międzynarodowych.
    Ostatnia kwestia to umieszczanie na koszulkach prześmiewczych karykatur znanych osób. (...) Czy można za taki wzór być pozwanym o zniesławienie/naruszenie dobrego imienia?
    jeśli osoba na karykaturze daje się jednoznacznie zidentyfikować, to czemu nie, jeśli poczuje się urażona?

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

jeśli osoba na karykaturze daje się jednoznacznie zidentyfikować, to czemu nie, jeśli poczuje się urażona?
Z przesadnymi karykaturami zatem dam sobie spokój.

hm, nie powiedziałbym, że ten ludzik na koszulce to karykatura zawodnika, dla mnie postać ludzika mogła być inspirowana wizerunkiem zawodnika... Jeśli jest więc to osoba publiczna to można jej wizerunek rozpowszechniać, pod warunkiem, że jest związany z pełniącymi przez nią funkcjami politycznymi, społecznymi, zawodowymi... I tak by było w przypadku ludzika - sportowiec w czasie meczu. A czy z osobami, których wizerunki chcecie rozpowszechniać, dałoby się wykazać, że ich karykatury odnoszą się do pełnionych funkcji...

W przypadku rysunkowych postaci inspirowanych znanymi osobami także konieczne jest powiązanie ich rysunków z pełnionymi funkcjami? Obecnie planowane wzory będą powiązane z ich zawodami, ale jestem ciekaw czy możne takie rysunkowe postacie, nie karykatury, przedstawić w inny sposób?

brashh napisał:
W przypadku rysunkowych postaci inspirowanych znanymi osobami także konieczne jest powiązanie ich rysunków z pełnionymi funkcjami?
Pamiętaj, że karykatura, to też wizerunek - czyli działa Art.81. upaipp. Moim zdaniem musi być wyraźne nawiązanie do pełnionych funkcji, aczkolwiek czasami może być to dwuznaczne... kwestia indywidualnych sytuacji...

Powrót