Sprzedaż klucza licencyjnego Windows na allegro.

• Autor wątku Autor wątku Dzienny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzienny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Posiadam klucz do Windows 8.1 Pro Retail, który chciałbym sprzedać na allegro. Nie jest to klucz studencki. Był aktywowany jednorazowo na jednym komputerze w celu sprawdzenia czy po prostu działa (później system został całkowicie usunięty z dysku zgodnie z warunkami licencji). Krócej mówiąc chcę zapytać, czy taka sprzedaż jest legalna i nie poniosę żadnej kary.

Jeśli chodzi o proces sprzedaży, to wysyłam e-mail w postaci klucza oraz instrukcją instalacji i pobierania pliku systemu ze strony Microsoftu.

Pozdrawiam.

Odświeżam, zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi.

Zwróć się o pomoc do źródła. Klucz reprezentuje licencję, a co do zasady jej przenoszalność zależy od zgody licencjodawcy.

Jeżeli to system retail (wersja pudełkowa) to po usunięciu z dysku możesz go sprzedać dalej. O ile mnie pamięć nie myli to wersje retail nawet się nie aktywuje - podajesz klucz i działa.
W nowych windowsach (10) jest trochę inaczej i wygodniej dla użytkowników. System może być ponownie aktywowany raz na 90 dni (na innej maszynie pod warunkiem usunięcia go z poprzedniej). Tak przynajmniej twierdzi mój zaprzyjaźniony sklep komputerowy.

Powrót