Sprzedaż kolekcji starych zegarków, a podatek

• Autor wątku Autor wątku Masu91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Masu91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,

Od niedawna zacząłem sprzedawać przez grupy na facebooku moją kolekcję starych zegarków (z okresu 1960-1990) innym kolekcjonerom. Średnia cena takich zegarków to około 1000-1500zł.
Są to przedmioty, które poza byciem moim hobby traktowałem również jako zamrożony kapitał. Teraz mając przed sobą spore wydatki postanowiłem skorzystać z możliwości sprzedania ich.
Problem w tym, że nie mam jak udowodnić, że posiadam te zegarki dłużej niż 6 miesięcy bo kupowałem je (i nadal kupuję) na giełdach staroci lub przez różne serwisy typu olx lub marketplace, gdzie nie mogę znaleźć historii transakcji sprzed roku czy dłużej.

Czy w związku z tym powinienem odprowadzać jakiś podatek albo gdzieś to zgłaszać? Nie chcę po jakimś czasie dowiedzieć się, że mam do zapłaty jakieś kary.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam,
Tomasz.

Dodam jeszcze, że w przeciągu ostatniego roku czy dwóch zrobiłem komórką sporo zdjęć tych zegarków na moim nadgarstku (wszystko jest zapisane w chmurze google z datą). Nigdy nie wpadłem na pomysł żeby fotografować całą kolekcję naraz. Czy można to uznać za potwierdzenie, iż mam z tymi zegarkami do czynienia dłuższy czas?

Powrót