Sprzedaż kont (gier) na allegro

• Autor wątku Autor wątku Diesel9000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Diesel9000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Chciałbym się zająć sprzedażą gier (właściwie to kontami z grami) na allegro. Obserwując inne aukcje na allegro zauważyłem, że dużo osób sprzedających tego typu gry znika po około 3 miesiącach od rozpoczęcia sprzedaży tych gier. Zarabiają na tym całkiem duże kwoty, więc doszedłem do wniosku, że powód ich "zniknięcia" z allegro jest taki, że nie mieli zarejestrowanej działalności w postaci działalności gospodarczej (i związane z tym problemy z urzędem skarbowym). Ja takową chciałbym otworzyć i rozliczać się z każdej złotówki. Moja sprzedaż polegałaby na zakupie takowych kont w zagranicznych sklepach internetowych i sprzedawanie ich drożej na allegro.

Znalazłem również informację, że "ominięciem" prawa jest napisanie w aukcji, że sprzedawany jest dostęp do konta na którym znajduje się gra a nie jest to sama gra (w postaci klucza, itp). Tylko nie wiem czy taka informacja jest prawdziwa?

Czytałem na tym forum, w innym podobnym wątku, że dana osoba oraz inne osoby miały związane z tym nie przyjemności prawne (FOTA, policja i na końcu sprawa w sądzie).
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/655848-fota-nielegalna-sprzedaz-gier-cyfrowych-z-ps4-na-allegro.html

dexxxterek napisał:
To akurat moja branża wiec wiem co mówię. Znam 2 osoby które miały ta sama sytuację. Jedna sprawa trwała kolo roku, druga trochę dłużej. W obu przypadkach skończyło się na umozeniu, a sąd w podał takie uzasadnienia:
- gry zostały nabyte w legalny sposob
- zbyte zostały w w granicach prawa UE
- właściciel praw do gier (Sony) nie poniósł strat z tytułu dalszej odsprzedaży, gdyż otrzymał taka zapłatę jaka sobie ustalił w cenniku na PSN
- regulamin usługi PSN zakazujacy odsprzedaży kont nie może być stawiany nadrzednie ponad prawem UE
Odnosząc się do tego cytatu mam pytania:
- tak naprawdę będę nabywał gry na oficjalnej stronie sprzedawcy w sposób legalny
- sprzedawać je będę również na terenie UE
Więc czy taka sprzedaż jest w końcu legalna czy nie?! Jest to przecież zwykły handel. Taniej kupię, drożej sprzedam.

Dziękuję wszystkim za pomoc :D

Pierwsze pytanie: gdzie będziesz kupować gry?

Po drugie: konto z grą możesz sprzedać na własność 1 osobie. Jeśli chcesz je udostępniać np na 14 dni to tu już mamy wypożyczanie gier i gier z taką licencja nie ma na nośniku a tym bardziej cyfrowo.

Po trzecie: sprzedaż kont z grami nie narusza prawa, ale narusza regulamin korzystania z usługi. Takie konta mogą być blokowane a kupujący będzie miał roszczenia do Ciebie.

Odp. 1: Kupuje je na stronach naszych wschodnich sąsiadów.
Odp. 2: Tych kont nie będę udostępniał na ilość dni, tylko oddawał je na zawsze. Na początku obawiałem się, że mogą być to kradzione konta, ale przecież jest to sprzedawane na oficjalnych stronach. Sprzedawcy mają certyfikowane konta. Niektóre konta z grami wyglądają tak jakby ktoś z nich korzystał, zaś niektóre są czyste, ale to nie przeszkadza w żaden sposób w rozgrywce.
Odp. 3: Wielu moich znajomych takie konta kupują i z ich doświadczenia wiem, że takie konta bardzo rzadko są banowane. Ale o potencjalnej możliwości bana chciałbym również informować na aukcji.

Ad 2. Co to za strony? Nie musi być adres tylko chce wiedzieć co to za "oficjalne strony", bo Sony i MS nie sprzedają kont.

Ogólnie jeśli znalazłeś sobie "dostawcę" kont to wiedz, że one biorą się tylko z 2 możliwości:
- konta shackowane, czyli skradzione użytkownikom.
- konta z lewymi kartami kredytowymi.
Jaki interes miałaby w tym osoba, która sprzedaje 1 konto 1 osobie, skoro za grę zapłaciła tyle, ile sobie życzy wydawca. Pomijam promocję, bo to trafiają się, źle rzadko.
Jestem świadomy istnienia stron, gdzie konta z nowościami można kupić za 10-15$, z tym ze juz wyżej napisałem skąd się biorą.

LeszsekS napisał:
Zatem kupujesz je po za UE - czytaj #2 z tematu, który zacytowałeś wyżej.
http://forumprawne.org/prawo-autors...r-cyfrowych-z-ps4-na-allegro.html#post3489260

Tam było napisane o kupnie i sprzedaży tego typu kont w granicach UE, ale podsumowanie sadu dotyczyło zbycia w granicach UE.

dexxxterek napisał:
Ad 2. Co to za strony? Nie musi być adres tylko chce wiedzieć co to za "oficjalne strony", bo Sony i MS nie sprzedają kont.

Ogólnie jeśli znalazłeś sobie "dostawcę" kont to wiedz, że one biorą się tylko z 2 możliwości:
- konta shackowane, czyli skradzione użytkownikom.
- konta z lewymi kartami kredytowymi.
Jaki interes miałaby w tym osoba, która sprzedaje 1 konto 1 osobie, skoro za grę zapłaciła tyle, ile sobie życzy wydawca. Pomijam promocję, bo to trafiają się, źle rzadko.
Jestem świadomy istnienia stron, gdzie konta z nowościami można kupić za 10-15$, z tym ze juz wyżej napisałem skąd się biorą.

Są to strony, na których można kupić różne rzeczy związane z rynkiem gier czy też inne rzeczy (np. karty prepaid do różnych serwisów, oryginalne klucze do gier, programów, itp.). Konta do gier to jedynie niewielki procent ich asortymentu. Te strony nie mają również żadnego patronatu ani Sony ani Microsoftu. Byłem kiedyś w Rosji i sam widziałem w sklepach ile kosztują tam gry, muzyka czy oprogramowanie i naprawdę były to czasami ceny rzeczywiście niskie. A nigdzie też nie ma napisane na tych stronach, że są to kradzione konta lub uzyskane z innych podejrzanych źródeł...

Zauważyłem, że wielu sprzedawców handluje tego typu kontami od lat i dalej funkcjonują, a niektórzy znikają po 3-4 miesiącach... Dlatego też nie wiem czy jest to spowodowane brakiem DG i braku rozliczania się z państwem, czy też jest to spowodowane łamaniem prawa przez sprzedaż tego typu kont... Z tego co zauważyłem, wszystkie osoby nabywają najprawdopodobniej te konta z tych samych źródeł.

Dlatego stąd moje pytanie czy to jest legalne czy nie?

Myślisz że jakikolwiek sprzedający napisze, że ma konta z nielegalnego źródła? Jakby były legalne to by nie były blokowane.

Legalne będzie jeśli:
- sam założysz konto, sam kupisz grę, sam konto sprzedasz
- jeśli chodzi o klucze do gier to tu już trudniej stwierdzić, czy są z legalnego źródła

Co do kariery na allegro innych sprzedających to wygląda to tak:
- kupują konta od swojego dostawcy
- konta są sprzedawane na allegro
- zaczynają się blokady kont z grami i kupujący składają reklamacje
- sprzedający wymienia konta
- konta ponownie się blokowane
- dostawca kont wspina się na sprzedającego i znika
- reklamację zaczynają napływać masowo
- kupujący zgłaszają sprawę na allegro, które blokuje sprzedaż
- kupujący zgłaszają sprawę na policję
Na końcu sprzedający zostaje bez kont, bez pieniędzy, że sprawami cywilnymi na głowie i dlugami.
W międzyczasie może się wtracic jeszcze np Sony, które będzie żądać odszkodowania.

Poza tym konta nabywasz poza granicami UE.

Diesel9000 napisał:
Tam było napisane o kupnie i sprzedaży tego typu kont w granicach UE, ale podsumowanie sadu dotyczyło zbycia w granicach UE. ...
Diesel9000 napisał:
Odp. 1: Kupuje je na stronach naszych wschodnich sąsiadów. ...
Diesel9000 napisał:
... - sprzedawać je będę również na terenie UE ...
Wprowadzenie towaru do EOG wymaga zgody uprawnionego do znaku towarowego.

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem, że sam fakt kupna kont ze sklepu poza granicami UE klasyfikuje tą sprzedaż na allegro jako nielegalną?
dexxxterek napisał:
Co do kariery na allegro innych sprzedających to wygląda to tak:
- kupują konta od swojego dostawcy
- konta są sprzedawane na allegro
- zaczynają się blokady kont z grami i kupujący składają reklamacje
- sprzedający wymienia konta
- konta ponownie się blokowane
- dostawca kont wspina się na sprzedającego i znika
- reklamację zaczynają napływać masowo
- kupujący zgłaszają sprawę na allegro, które blokuje sprzedaż
- kupujący zgłaszają sprawę na policję
Na końcu sprzedający zostaje bez kont, bez pieniędzy, że sprawami cywilnymi na głowie i dlugami.
W międzyczasie może się wtracic jeszcze np Sony, które będzie żądać odszkodowania.

Ale przecież fakt tego, że wielu sprzedawców (z DG) funkcjonują od kilku lat i mają bardzo dużo pozytywnych komentarzy... A ci co znikają z allegro również mają 99% pozytywnych komentarzy na koniec ich kariery na allegro. Dlatego nie rozumiem w czym tkwi haczyk. Widać, że w takim razie jak ktoś podchodzi do tego tematu rzetelnie to nie będzie miał żadnych problemów...

Jedyne co mnie zastanawia to dlaczego w poprzednim temacie FOTA, Sony i policja zainteresowała się tymi osobami? Brak działalności gospodarczej i problemy z US czy po prostu mieli pecha...

Kiedy zdasz sobie sprawę z tego, że te konta legalne nie są? I to jest cała tajemnica znikania sprzedawców. Ci co handlują dłużej to pewnie Ci co nabywają konta legalnie, ale udostępniają je wielu osobom.

Diesel9000 napisał:
Czyli rozumiem, że sam fakt kupna kont ze sklepu poza granicami UE klasyfikuje tą sprzedaż na allegro jako nielegalną? ...
Nie, sprzedaż bez odpowiedniej zgody na wprowadzenie do EOG.

Powrót