Sprzedaż kont z okresem próbnym

• Autor wątku Autor wątku hubekz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubekz1

Witam, mam pytanie jak to ostatecznie wygląda sprawa z kontami na np. ***-ie sprzedawanymi na różnych stronach. Przeczytałem kilka tematów z tego forum i zdanie jest bardzo podzielone. Czy jest to jakieś naruszenie prawa? Właściciele takich platform ryzykują jakąś sprawą w sądzie?
Na jednej ze stron przeczytałem kawałek regulaminu i sprzedają oni usługę utworzenia konta czy to wszystko załatwia i pozwala na taki proceder?
Sklep xyz prowadzi realizację usług informatycznych świadczonych drogą elektroniczną polegających na:
-Tworzeniu w imieniu kupującego konta premium we wskazanym przez niego serwisie wraz z aktywacja okresu próbnego.
-Sklep nie pobiera żadnych opłat za dostęp i korzystanie z serwisów. Tworzone konta są kontami z aktywowanym okresem próbnym.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Regand napisał:
Jest to co najwyżej niezgodne z regulaminem danego serwisu. Prawnie jest okay.

I w związku tym łamaniem regulaminu Netflix może wytoczyć jakieś sprawy o odszkodowania lub coś w tym stylu?

hubekz1 napisał:
I w związku tym łamaniem regulaminu Netflix może ...
Zablokować konto, a "sprzedawca" oskarżony przez "kupca" o oszustwo.

LeszsekS napisał:
Zablokować konto, a "sprzedawca" oskarżony przez "kupca" o oszustwo.

Czemu miałby być oskarżony o oszustwo? Nie chcę zaprzeczać, ale nie rozumiem gdzie tu oszustwo o ile jest to napisane w regulaminie tak jak cytowałem wyżej.

Hmm. Nie wiem czego nie rozumiesz, ale

1. Dostawca usług wykrywa założone przez ciebie konto
2. Blokuje do niego dostęp przed "regulaminowym" czasem wygaśnięcia
3. Nabywca składa reklamację
4. Rozpatrujesz reklamację (odrzucasz lub uznajesz)
5. Uznajesz - zwracasz nabywcy zapłaconą kwotę
6. Nie uznajesz - w zależności od chęci nabywcy albo nic się nie wydarzy, albo będzie ciągnął sprawę
7. Proceder może nosić znamiona działalności gospodarczej.
8. Zdenerwowany nabywca powiadamia właściwe dla pkt 7 organy
9. Masz całkiem fajny kłopot na głowie.

Powrót