Sprzedaż kradzionego telefonu

• Autor wątku Autor wątku rtswinxp999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rtswinxp999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mój pierwszy post tutaj, proszę o poradę.
A więc sprawa ma się tak. Kupiłem na allegro telefonik i po jakimś miesiącu wpadli panowie w niebieskich mundurach do mojego domu i skończyło się na spisaniu zeznań i konfiskacie sprzętu. Tak w dużym skrócie. Sprzedawca twierdzi, że on też kupił tel na allegro. Kolegi brat miał podobny problem i wiem, że klient go sądził. Ale brat nie chciał mieć problemów więc oddał pieniądze. Teraz pytanie jaki na to jest paragraf (za co sądzić) i czy jest szansa na odzyskanie kaski. W końcu 600zł piechotą nie chodzi.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

EDIT: Zapomniałem dopisać, że aukcja na allegro była tylko zabezpieczeniem, żeby mieć papierek o legalnym kupnie (umowa kupna-sprzedaży) więc odzyskanie kasy z allegro nie wchodzi w grę

Muszę przyznać, że Twoja sytuacja nie jest najlepsza. Chodzi mi oczywiście o odzyskanie pieniędzy za telefon. Teoretycznie wystąpiłeś w roli pasera, choć nie byłeś tego świadomy(nie byłeś?). Ciesz się, że skończyło się na konfiskacie telefonu.

No chyba nie wydałbym świadomie 600zł na kradziony telefon? Najlepsze jest to, że panowie niebiescy oświadczyli, że wartość telefonu to 1200zł, ja nie wiem skąd biorą się rzeczoznawcy ale to mnie stawia w bardzo niekorzystnym świetle. Tak na prawdę fonik kosztuje 850zł nówka. Powiedz mi tylko jak to działa w przypadku sprzedania takiego telefonu nie wiedząc, że był z dymu. W sumie to zostałem poinformowany, że raczej nie odzyskam kaski ale czy w tym przypadku sprzedający nie naruszył jakiegoś paragrafu? Z mojej perspektywy złamał prawo (jak twierdzi nie wiedząc o tym ale nie mam dowodów) i za to mogę pójść do sądu.

Nowe okoliczności. Sprzedawca twierdzi, że jego sprzedawca na dowód na legalność telefonu. Czy jeśli to się potwierdzi to odzyskam telefon? Czy jeśli dostanę kopię tego potwierdzenia to mogę iść na policję i przekazać to jako dowód?

Powrót