Sprzedaż kwiatów,traw i bylin.

• Autor wątku Autor wątku Kulson94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kulson94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Mój znajomy zajmuje się produkcją i sprzedażą kwiatów, traw i bylin. Całość sprzedaje tylko jednemu odbiorcy (klient z Belgii). Nie zajmuje się sprzedażą detaliczną, posiada działalność gospodarczą, a wszystkie jego rośliny posiadają paszporty więc wszystko odbywa się jak najbardziej legalnie.
Chciałbym zająć się sprzedażą jego roślin. Chciałbym kupować od niego rośliny, a następnie sprzedawać je przez Internet. Z racji tego, że nie jestem w stanie określić jak bardzo się to rozwinie (lub nie) nie chciałbym narazie zakładać działalności. Czy mogę więc sprzedawać te rośliny nie posiadając działalności gospodarczej?

Czyli teoretycznie skoro moimi potencjalnymi klientami, będą osoby prywatne i przychody w miesiącu nie będą większe niż 1500 zł to wszystko jest legalnie?
To samo tyczy się pochodzenia roślin i kwestii paszportu. Rośliny mogą być nadprodukcja z ogrodu własnego.

Jeszcze pytanie dotyczące kupna rośliny przez potencjalnego klienta prywatnego. Jakie dokument sprzedaży mam mu wystawić?

Ale co do paszportu to ty jako sprzedający go wystawiasz jeśli prowadzisz sprzedaż wysyłkowa swoich nadwyżek. Warto się tym zainteresować bo kara za sprzedaż bez uprawnień i paszportu to 5tys.

Powrót