sprzedaz laptopa bez umowy. brak wplaty

• Autor wątku Autor wątku jimmyjp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jimmyjp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Sprzedalem laptopa znajomemu bez zadnej umowy, na tzw "umowe slowna". Umowilismy sie na splate w ratach. Ale nie dostalem od niego zadnej wplaty . A sprawa ciagnie sie juz pol roku i mnie zlewa. Dodam ze zaniosl go do lombardu, a wykupil go jego szwagier i teraz on go posiada. Dokumenty wszystkie ja mam, t.j. zakup kupna , instrukcje i gwarancja. Co moge zrobic prosze o pomoc. Bo chcialbym odzyskac laptopa.

jimmyjp napisał:
Sprzedalem laptopa znajomemu bez zadnej umowy
Nie ma czegoś takiego jak sprzedaż "bez żadnej umowy". Skoro sprzedałeś, to znaczy że zawarłeś umowę kupna sprzedaży. Jak większość umów, była to umowa ustna. Tak, ustna umowa, a nie "tzw. umowa ustna", czy "tzw. umowa słowna". Pamiętaj, że umowa ustna (poza nielicznymi, ściśle określonymi w prawie wyjątkami) jest tak samo ważna jak umowa pisemna, czy nawet umowa zawarta w formie aktu notarialnego. Różnica, na niekorzyść umowy ustnej, polega oczywiście na trudnościach w udowodnieniu jej zawarcia oraz wykazania jakie obowiązki z niej wynikają.
Możesz wystąpić do sądu o zapłatę należności za sprzedany laptop, tylko możesz mieć kłopot z udowodnieniem transakcji, jeśli druga strona będzie zaprzeczać. Przydaliby się jacyś świadkowie.

jimmyjp napisał:
Wiec marne szanse ?
Nie masz żadnych świadków umowy,że będzie spłacał w ratach? Maili,sms-ów,w których obiecuje raty...

A to sie nie nazywa przywlaszczenie cudzego mienia?

Powrót