Sprzedaż licencji użytkownika na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Ninjitsupl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Ninjitsupl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chciałbym zacząć sprzedawać licencję użytkownika programu, którego jestem autorem. W programie umieściłem swój pseudonim internetowy oraz logo "copyright", a w załączanym do programu pliku z licencją napisałem, że jestem jego pełnym właścicielem i wszystkie prawa są zastrzeżone.
-Czy to wystarczy, żeby program był ewidentnie mój i żeby nikt nie mógł go sobie przywłaszczyć?
Chciałbym seryjnie sprzedawać go na Allegro i rozliczać się z podatku z tego, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić. Jestem osobą pełnoletnią. Jeśli to konieczne to założę firmę, ale chciałbym tego uniknąć.
-Co muszę zrobić, abym bez firmy (jeśli to możliwe) legalnie sprzedawał licencję oraz jak odprowadzić z tego podatek?
-Jeśli muszę założyć firmę, to z jakimi kosztami wkładowymi, stałymi oraz zmiennymi się to wiąże?
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem zasadniczej odpowiedzi na te pytania. Miałem ich więcej, ale niektóre moje wątpliwości zostały rozwiane ;)
Liczę na szybką odpowiedź ;)

Jako autor samoistnie posiadasz do niego wszelkie prawa. Sprzedając licencję WYŁĄCZNIE na użytkowanie aplikacji nie przenosisz na innych swoich praw. Wszystkie kwestie (prawa nabywcy licencji, typ licencji) powinna regulować EULA zawarta w programie.

Bez firmy regularna sprzedaż nie przejdzie, a jeśli chcesz wiedzieć od czego zacząć to może przeszukaj internet, a nie samo forum:
http://mojafirma.infor.pl/abc-zakla...2074/Jak-zalozyc-dzialalnosc-gospodarcza.html

Hmm... rozumiem... a jeśli mój program został napisany w bezpłatnej wersji visual basica, to czy wolno mi sprzedać licencję na jego używanie? :rolleyes:

A na jakiej licencji jest VB? Pisze tam o wyłączeniu z zastosowań komercyjnych?

Po przestudiowaniu obcojęzycznej licencji dochodzę do wniosku... że tak, jest tam tak napisane... No nic ;) najwyżej zarzucę pomysł o działalności ;)

Na bezpłatnej wersji VB nie można pisać i następnie sprzedawać programów. Tak czysto na marginesie.

Powrót