Sprzedaż lub wniesienie do spółki "osoby fizy

• Autor wątku Autor wątku maciej74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Chciałem się dowiedzieć apropos wniesienia do spółki z o. o. "osoby fizycznej " ?? No własnie co konkretnie można sprzedać ?

Czy koncesje ? albo je wnieść ?
Czy ..... sam już nie wiem ..

no własnie co ??

Zgłosiła się do mnie osoba , która chce kupić firmę , ale nie za bardzo się orentuje w przepisach ........ ja zresztą też :) dlatego chciałbym się zapytać co mogę jej sprzedać poza Aktywami trwałymi , bo tych nie ma .

Re: Sprzedaż lub wniesienie do spółki "osoby

[cytat="maciej74"]Chciałem się dowiedzieć apropos wniesienia do spółki z o. o. "osoby fizycznej " ??

Mógłbyś troche jaśniej opisać sprawę.Podejrzewam że chodzi Ci o zbycie samej firmy rozumianej jako nazwa?

bardziej chodzi o certyfiakty , które posiada 1 osobowa firma - czyli ja . boję się , że tego zbyć nie mogę .

firma, podobnie jak nazwisko jest dobrem niezbywalnym. Dopuszcza się jedynie możliwość udzielenia licencji.

Ponadto czym innym jest zbycie (np. sprzedaż) a czym innym wniesienie wkładów (w formie gotówki lub aportu np. licencji, know-how itp.) na pokrycie podwyższonego kapitału zakładowego w zamian za udziały tej spółki.

Poniżej co może być przedmiotem aportu, jakie prawa:

- są one zbywalne, a więc mogą stanowić przedmiot obrotu,

ˇ kwalifikują się do aktywów bilansu, gdyż posiadają ustaloną w wiarygodny sposób wartość ekonomiczną i jako składniki przyniosą spółce kapitałowej w określonej perspektywie korzyści ekonomiczne.

Kodeks spółek handlowych (K.s.h.) nie definiuje wkładu niepieniężnego, lecz z orzecznictwa sądowego wynika, że wkładem niepieniężnym mogą być:

1. Środki trwałe, do których zalicza się w szczególności:

- nieruchomości, w tym grunty, prawo wieczystego użytkowania gruntu, budynki i budowle, a także będące odrębną własnością lokale mieszkalne lub użytkowe,

- maszyny, urządzenia, środki transportu i inne rzeczy.

2. Wartości niematerialne i prawne, mające postać zbywalnych praw majątkowych (np. licencji, patentów i praw autorskich), a także innych praw (np. know-how i znaków towarowych).

3. Aktywa finansowe, jak np. udziały w spółkach z o.o. oraz papiery wartościowe, zwłaszcza akcje, obligacje i weksle.

4. Rzeczowe aktywa obrotowe, tj. materiały, towary i produkty.

5. Należności (wierzytelności) wymagalne i możliwe do odzyskania.

6. Zbiór rzeczy i praw, jaki stanowi przedsiębiorstwo w rozumieniu przedmiotowym w myśl art. 551 Kodeksu cywilnego .

Nie może być przedmiotem wkładu do spółki kapitałowej prawo niezbywalne (np. prawo użytkowania, służebności osobiste) oraz świadczenie pracy lub usług (art. 14 K.s.h.).

Powrót