Sprzedaz marki "bez licencji"

• Autor wątku Autor wątku yankes01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yankes01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

Prowadze sklep internetowy zajmujący się sprzedażą asortymentu. Dzisiaj dostałem email z prośbą o wykasowanie marki (przykładowo stanley) ze strony ponieważ nie jestem ich oficjalnym dystrybutorem, oraz niemam z nimi podpisanej żadnej umowy.. Jednak ja ten towar kupuje z innej hurtowni.
W mailu zostało napisane tak

"czy posiada Pan prawo do dystrybucji zdjęć, oraz loga marki? Czy mamy to traktowac jako kradzież intelektualna?"

Na sklapie mam powstawiane zdjęcia z mistrala hurtowni, bez żadnego loga na zdjeciu itd (poza logiem firmy przedmiotu).

Czy firma sprzedająca do hurtowni swój asortyment może zakazać nam sprzedaży?
Co jeśli nabrałem 50 odkurzaczy po 2 tys. złoty a mam zakaz sprzedaży?

Prosiłbym o fachową porade

yankes01 napisał:
... (poza logiem firmy przedmiotu). ...
Z żadnego znaku towarowego nie możesz korzystać bez zgody uprawnionego.
yankes01 napisał:
... Czy firma sprzedająca do hurtowni swój asortyment może zakazać nam sprzedaży? ...
Jeśli hurtownia znajduje się na EOG to możesz swobodnie dalej odsprzedawać. Prawa właściciela znaku towarowego wyczerpały się w momencie legalnego wprowadzenia towaru do obrotu na terenie EOG.

czyli jak to jest marka na cala europe i odsprzedaje towar tez dla hurtownikow, oni odsprzedaja dalej to moge korzystac z loga? :) Oczywiscie nie wprowadzam klienta w blad np ze jestem dealerem XXX, poprostu mam umiejscowione logo pod zdjeciem przedmiotu

yankes01 napisał:
... korzystac z loga?...
Nie, z loga (znaku towarowego) nie możesz korzystać. Towar możesz odsprzedawać dalej.

Fotografowanie towaru, nawet jeśli jest na nim umieszczony znak towarowy nie jest korzystaniem ze znaku.

aha, dobra dziekuje bardzo za odpowiedz

Pozdrawiam

Powrót