Sprzedaż masy spadkowej bez wiedzy pozostałych

• Autor wątku Autor wątku fiolet6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiolet6

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Tata, który po śmierci mamy ponownie się ożenił i potem zmarł. Postanowieniem sądu dziedziczymy równo po 1/3 ja z siostrą i żona ojca.
Do masy spadkowej wchodził garaż, który sprzedaliśmy zgodnie i podzieliliśmy się równo, oraz wtedy nowy samochód.
Teraz się dowiedziałam, iż żona samochód sprzedała bez naszej wiedzy mimo, że po stwierdzeniu nabycia spadku zaniosłam do wydziału komunikacji postanowienie o nabyciu spadku. Nie chciała ani słyszeć, ani się zgodzić aby nas wpisali w DR ( cały czas twierdziła, że auto należy tylko do niej) bez szansy na porozumienie.
Najwidoczniej musiała podrobić podpis taty ( w DR jako właściciel był sam wpisany).
Co teraz możemy z siostra zrobić? Jakie podjąć kroki?
Dodam, że to był już 2 samochód w ten sposób przez nią ( i wtedy jeszcze żyjącego tatę) sprzedany ( pierwszy był ze wspólnego spadku taty i nas po mamie).

fiolet6 napisał:
oraz wtedy nowy samochód(...)
Teraz się dowiedziałam, iż żona samochód sprzedała bez naszej wiedzy (...)
Co teraz możemy z siostra zrobić? Jakie podjąć kroki?
Złożyć do sądu wniosek o dział spadku. Wskazać, że jedynym składnikiem spadku dotychczas niepodzielonym jest samochód. Sąd ustali jego wartość, udziały we współwłasności oraz ewentualnie nakaże by żona pani ojca wypłaciła Paniom określoną kwotę tytułem spłaty. Samochód był kupiony w trakcie małżeństwa a zatem może się okazać, że był objęty współwłasnością małżeńską - w takim przypadku żonie przysługiwało prawo do 4/6 udziału w pojeździe a Paniom po 1/6 (jeżeli tak to każda z Pań w ramach działu spadku może domagać spłaty o wartości 1/6 pojazdu według stanu z dnia otwarcia spadku a według cen z dnia działu spadku). Wyceną pojazdu zajął by się biegły jeżeli nie byłoby między stronami porozumienia co do jego wartości.

Powrót