Sprzedaż materiałów

• Autor wątku Autor wątku maciek4688
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek4688

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Cześć,

pare miesięcy temu kupiłem materiały szkoleniowe z pewnej firmy. W ich skład wchodzi wydruk i wideo. Chciałem te materiały sprzedać, ale z racji tego, że ich tematyka jest niszowa, a samo grono klientów autora jest wąskie łatwo wyjdzie, że ktoś sprzedał. Jednocześnie chciałbym uniknąć kontaktu z autorem w sprawie tej sprzedazy zatem chciałem zapytać, czy w swietle prawa mogę je sprzedać bez zgody autora tak jak np. można sprzedać zwykłą książkę? Dodam, że na materiałach napisane jest jedynie :Wszelkie prawa zastrzeżone i nazwa firmy. oraz: Zakaz kopiowania i powielania bez zgody firmy xxx.

Nie, na odsprzedaż egzemplarza utworu legalnie wprowadzonego do obrotu nie potrzebujesz zgody autora - zasada wyczerpania prawa.

PS.
W stosunku do dozwolonego użytku osobistego owa adnotacja nie ma znaczenie

Czyli materiały, które są sprzedawane w sposób legalny (otrzymałem za nie fakturę) są uznane za legalnie wprowadzone do obrotu?

W stosunku do dozwolonego użytku osobistego owa adnotacja nie ma znaczenie - mam rozumieć, że jeśli otrzymał bym takie materiały za darmo to nie mógłbym ich odsprzedać

maciek4688 napisał:
Czyli materiały, które są sprzedawane w sposób legalny (otrzymałem za nie fakturę) są uznane za legalnie wprowadzone do obrotu? ...
Oczywiście.

maciek4688 napisał:
... - mam rozumieć, że jeśli otrzymał bym takie materiały za darmo to nie mógłbym ich odsprzedać ...
Hm, Twoje pytanie nie ma nic wspólnego z dozwolonym użytkiem osobistym, poczytaj o nim. Wracając do pytania, musiało by być wyraźnie zaznaczone, że nie są przeznaczone do dalszej odsprzedaży.

LeszsekS napisał:
Wracając do pytania, musiało by być wyraźnie zaznaczone, że nie są przeznaczone do dalszej odsprzedaży.

nigdzie czegoś takiego nie widziałem. Jedynie tyle, że nie można ich kopiować i powielać.

Bardzo dziękuje za odpowiedź;)

Powrót