Sprzedaż mieszkania po rodzicu

• Autor wątku Autor wątku olivia198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olivia198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Moja babcia zamieszkiwała w mieszkaniu kwaterunkowym. Była w nim zameldowana również ciotka. Po śmierci babci ciotka sprzedała to mieszkanie w skrycie przed pozostałym rodzeństwem (w tym - moja mamą) i wyprowadziła się, nie utrzymując kontaktu. Nikt nie wie czy mieszkanie to wykupiła czy nie. Czy rodzeństwu tej ciotki należą się jakieś pieniądze? Ktoś powiedział nam, że powinna zapłacić rodzeństwu podatek od wzbogacenia, ale nie mam na ten temat żadnej wiedzy prawnej.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

olivia198 napisał:
Moja babcia zamieszkiwała w mieszkaniu kwaterunkowym. Po śmierci babci ciotka sprzedała to mieszkanie i wyprowadziła się.
Jeżeli pani babcia była jedynym najemcą lokalu stanowiącego własność gminy (miasta) to jej córka (pani ciotka) mogła stać się najemcą tego lokalu o ile tam wspólnie z babcią zamieszkiwała (samo zameldowanie nie wystarczy). Jeżeli babcia była jedynym najemcą a z babcią nikt z osób wskazanych w art. 691 kc nie zamieszkiwał wówczas prawo najmu do lokalu wygasa i mieszkanie wraca do zasobu gminy i może być wynajęte przez gminę innym osobom.
olivia198 napisał:
Nikt nie wie czy mieszkanie to wykupiła czy nie. Czy rodzeństwu tej ciotki należą się jakieś pieniądze? Ktoś powiedział nam, że powinna zapłacić rodzeństwu podatek od wzbogacenia
Jeżeli pani ciotka zamieszkiwała razem ze swoją matką to zastąpiła babcię jako jedyny najemca i w takiej sytuacji oczywiście lokal mogła wykupić o ile gmina była tym zainteresowana. Taki wykupiony lokal nie wchodzi jednak do spadku więc rodzeństwo nie ma wobec siostry roszczenia. Rodzeństwo mogłoby oczekiwać od swojej siostry (pani ciotki) spłaty w sytuacji gdyby to babcia wykupiła mieszkanie i na przykład przekazała je w testamencie wyłącznie swojej córce (pani ciotce).
Przepis prawny:
art. 691 Kodeks cywilny
§ 1. W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek niebędący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci.
§ 3. W razie braku osób wymienionych w § 1 stosunek najmu lokalu mieszkalnego wygasa.
§ 4. Osoby, które wstąpiły w stosunek najmu lokalu mieszkalnego na podstawie § 1, mogą go wypowiedzieć z zachowaniem terminów ustawowych, chociażby umowa najmu była zawarta na czas oznaczony. W razie wypowiedzenia stosunku najmu przez niektóre z tych osób stosunek ten wygasa względem osób, które go wypowiedziały.
§ 5. Przepisów § 1-4 nie stosuje się w razie śmierci jednego ze współnajemców lokalu mieszkalnego.

Powrót