Sprzedaż mieszkania po spadku i budowa domu na działce tesciow

• Autor wątku Autor wątku Ari02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ari02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Otrzymałem w spadku mieszkanie po cioci. Jest do całkowitego remontu i nie jest mi potrzebne więc postanowiłem je sprzedać przed upływem 5 lat od kad stałem się właścicielem. Pieniądze ze sprzedaży chciałbym przeznaczyć na budowę domu, która rozpocznę na działce tesciow ale zakończę gdy ta działka będzie moja i żony.
Pytanie: czy gdy sprzedam mieszkanie w roku 2021 i rozpocznę budowę również w tym roku na działce, która jest tesciow i stanie się moja i żony w roku 2023 chwilę przed zakończeniem budowy również w r. 2023 to zostanę zwolniony z podatku dochodowego od sprzedaży mieszkania ponieważ przesunalem cała kwotę ze sprzedaży mieszkania na budowę domu? Czy liczą się daty na fakturach za materiały, które będą głównie z roku 2021, 2022?

Dziekuje za odpowiedzi

Ari02 napisał:
... Otrzymałem w spadku mieszkanie po cioci. ...
Kiedy i kiedy ciocia została właścicielem?
Ari02 napisał:
... stanie się moja i żony w roku 2023 ...
Jesteś tego pewien, bo póki co będziesz czynił nakłady na cudzą własność.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Kiedy i kiedy ciocia została właścicielem?
Jesteś tego pewien, bo póki co będziesz czynił nakłady na cudzą własność.

Zapomniałem dodać istotnej informacji (było późno, przepraszam)
Ciocia odziedziczyła to po swojej siostrze, która odeszła (jej mąż odszedł pierwszy), ale nie uregulowała spraw prawnych czyli nigdy się właścicielka oficjalnie nie stała. Dopiero ja to wszystko uregulowałem. Teoretycznie ciocia stała się,, właścicielka,, ponad 10 lat temu, a od 8 lat już nie żyje. Ja jestem właścicielem po orzeczeniu sądu od 7 miesięcy.

Tak, jestem pewny, że na działce teściowi wiem, że dopóki nie będzie moja i żony to wszystko włącznie z budową będzie należało do nich dlatego budowę skończę oficjalnie pod koniec 2023r kiedy działka zostanie przepisana na nas.

Ari02 napisał:
dlatego budowę skończę oficjalnie pod koniec 2023r kiedy działka zostanie przepisana na nas.

A niby przed czym ciebie to uchroni?
Pamietaj tez, ze ludzie umieraja i nagle sie moze okazac, ze tesc umrze i dzialke odziedzicza osoby ktore juz nie beda mialy ochote bys ty byl wlascicielem i chetnie przyjma ten budowany domek.

Ptysiunio napisał:
A niby przed czym ciebie to uchroni?
Pamietaj tez, ze ludzie umieraja i nagle sie moze okazac, ze tesc umrze i dzialke odziedzicza osoby ktore juz nie beda mialy ochote bys ty byl wlascicielem i chetnie przyjma ten budowany domek.

Super dziękuję za uświadomienie, ale nie tego dotyczyło moje pytanie :)

Termin pięciu lat liczy się od momentu nabycia nieruchomości przez spadkodawcę czyli Ciebie nie dotyczy ta karencja. Przepisać można treść zeszytu, a nie nieruchomość.

Ostatnia edycja:
Powrót