sprzedaż mieszkania - podatek

• Autor wątku Autor wątku _Paweł_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

_Paweł_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
Nabyłem swoją nieruchomość w marcu 2007r. W tym roku straciłem pracę i musiałem się przeprowadzić do innej miejscowości. Chcę sprzedać swoje mieszkanie, a pieniądze przeznaczyć na inne w nowym miejscu zamieszkania. Niestety nie spełniam warunku 12 miesięcznego meldunku stałego, aby uniknąć zapłacenia podatku. Czy mogę uniknąć zapłaty 19% podatku dochodowego przeznaczając w ciągu 2 lat pieniądze ze sprzedaży starego mieszkania na nowe ?

Paweł

Niestety nie ma takiej możliwości. W momencie zakupu mieszkania czyli w roku 2007 obowiązywała jedynie wspomniana przez Pana ulga meldunkowa.
Proszę jednak nie zapomninać, iż w Pana przypadku jest to podatek od dochodu ze sprzedaży nieruchomości. Tym samym będzie Pan obowiązany zapłacić 19% od ewentualnego zysku ze sprzedaży. W innym przypadku obowiązek podakowy nie powstaje.

Dziękuje serdecznie za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie. W grudniu 2006 podpisałem z przedsiębiorstwem sprzeczającym mieszkanie umowę wstępną kupna/sprzedaży mieszkania. W tym samym miesiącu zapłaciłem także 10% zaliczki, na którą posiadam fakturę VAT. Natomiast pozostałą kwotę pieniędzy (wkład własny + kredyt) zapłaciłem w styczniu 2007. W kwietniu 2007 sporządzony został akt notarialny,a po uprawomocnieniu wpis do księgi wieczystej. Proszę mi powiedzieć czy umowa wstępna kupna/sprzedaży mieszkania sporządzona w 2006r. umożliwia mi rozliczenie się ze sprzedaży mieszkania zgodnie z przepisami obowiązującymi przed 1 stycznia 2007? Czy mogę uniknąć płacenia podatku przeznaczając pieniądze ze sprzedaży mieszkania na inne cele mieszkaniowe.

Powrót