Sprzedaż mieszkania przed upływem pięciu lat

• Autor wątku Autor wątku marysiar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marysiar

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Dzień dobry. Teoretycznie wiem, że sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat jest opodatkowana 19% podatkiem od dochodu, chyba że środki "pójdą" na własne cele mieszkaniowe. Ale chciałabym uściślić...
Kupiłam mieszkanie parę miesięcy temu. Bardzo zależało mi na cichym lokum. Przed kupnem oglądałam to mieszkanie parę razy o różnych porach dnia, w jednym przypadku byłam w nim prawie półtorej godziny. I było bardzo cicho. Ale widocznie jak zwykle miałam pecha i nie natknęłam się w żadnym z tych razów na swoich sąsiadów z góry. Bo ci zaczynają "grasowanie" po 23 w nocy. Reasumując - nie podoba mi się tu i chyba chciałabym to mieszkanie sprzedać.
Mieszkanie musiałam opróżnić z mebli po poprzednikach, pomalować ściany - własnoręcznie i wymienić drzwi wejściowe. Do tego kupiłam meble. Za mieszkanie zapłaciłam 450000 plus PCC plus prowizja agenta nieruchomości plus opłaty sądowe, w tym za założenie KW.
Czy gdybym to mieszkanie sprzedała za np. 500000 mogłabym te opłaty odjąć od dochodu od sprzedaży mieszkania? Chciałabym kupić lepsze mieszkanie, ale to nie znaczy że droższe. Czy gdybym na nowe wydała 480000 zł to nadal musiałabym opłacić podatek? Koszty remontu którego mieszkania mogłyby obniżyć dochód - obecnego czy nowego?
Przepraszam za chaos, ale jestem niewyspana, wczorajszej nocy moi sąsiedzi wrócili do mieszkania przed 23 i bite dwie godziny kręcili się po nim. Pozdrawiam.

Dzięki za szybką odpowiedź. Ale dlaczego tych opłat nie mogę odjąć? Razem z nimi koszt zakupu mieszkania wyniósł mnie przeszło 472 000. Mieszkanie malowałam sama, ale czy koszty farb i innych rzeczy do malowania można wliczyć w koszty? Mam na to paragony z marketu budowlanego. Czy koszt zrobienia szafy na wymiar można wliczyć w koszty? A zakup gotowej szafy i innych mebli, która podniesie wartość nieruchomości?

I jeszcze jedno: gdybym kupiła mieszkanie tańsze, ale wymagające poważniejszego remontu, to czy jego koszty można byłoby odjąć od podatku?

Bo nie ma podstawy prawnej.
Czy koszt zrobienia szafy na wymiar można wliczyć w koszty? A zakup gotowej szafy i innych mebli, która podniesie wartość nieruchomości?
Nie.
Skoro wzrosła wartość nieruchomości, to jedyny pożytek taki, że drożej je sprzedaż. Ruchomości możesz zabrać ze sobą.

I na koniec krótkie pytanie: do tego mieszkania kupiłam nowy sedes i armaturę łazienkową. Ze sobą tego nie wezmę. Nie brałam na to faktur, mam tylko paragony. Czy można to zaliczyć w koszt podniesienia wartości mieszkania? Czy paragony wystarczą na dowód? Czy mam się starać o faktury?

Zrozum jedno, nieruchomość to wyłącznie grunt i wszystko co z nim jest na trwałe związane (nigdy nie same budowle). To że poczyniłaś nakłady na nieruchomość w określonej wysokości, wcale nie oznacza, że o tyle samo wzrosła jej wartość rynkowa. Mam przed sobą prawomocny wyrok sądu z którego wynika, że przy nakładzie 110 tyś zł. wartość nieruchomości wzrosła o 68 tyś.
Dodatkowo, ruchomości (meble, sprzęt) nawet nabyte niedawno, to już rzeczy używane, których wartość rynkowa znacznie spadła od dnia zakupu.
Sprzedając ruchomości wraz z nieruchomością powinno to być odnotowane w akcie przenoszącym własność nieruchomości lub w osobnej umowie kupna - sprzedaży. O to, to już bardziej powinien zadbać nabywca.
opłaty sądowe, w tym za założenie KW.
Kupiłaś odrębną nieruchomość, czy też może mieszkanie spółdzielcze własnościowe? Pytam, gdyż piszesz o kosztach założenia KW.

Kupiłam mieszkanie spółdzielcze własnościowe bez KW.

wiegol napisał:
Tak, tylko od 20.000 zł.

To tak nie działa ::lol::

Cena zakupu:
450 000
10 000 (załóżmy za plus PCC plus prowizja agenta nieruchomości plus opłaty sądowe, w tym za założenie KW.)
=460 000

Cane sprzedaży 500 000

Zysk do opodatkowania: 500 000 - 460 000 = 40 000

Kwota wydatkowana na włąsne cele mieszkaniowe: 480 000

Zysk 40 000
kwota zwolniona: 38 400
Podstawa podatku: 1 600 (a nie 20 tys.)
Podatek 19%: 304,00

Ostatnia edycja:
marysiar napisał:
Kupiłam mieszkanie spółdzielcze własnościowe bez KW.
Więc nie kupiłaś nieruchomości. Kupiłaś ograniczone prawo rzeczowe, jakim jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Właścicielem nadal jest spółdzielnia. Chyba, że już przekształciłaś w odrębną własność.

sekStans napisał:
To tak nie działa
Byłem święcie przekonany że od kwoty sprzedaży odejmujemy kwotę zakupu (te z akt notarialnych) i wychodzi kwota do opodatkowania. Takie wydatki jak założenie KW, to wyłącznie jej wola.

Ty od przychodu (500 000) odjąłeś wydatki na własne cele mieszkaniowe (480 000) - czyli wydane z tych 500 tys. te 480 tys. To jakby wąż zjadał swój ogon.

Mimo, że nie jestem prawnikiem, ani też stałym bywalcem forum, to nie mogę zgodzić się z tym co napisał wiegol.
Do kosztów uzyskania przychodu oprócz kosztów nabycia (czyli cena nabycia i np. podatek PCC) można doliczyć udokumentowane nakłady, które zwiększyły wartość.
A więc wszystkie udokumentowane koszty remontu jak najbardziej można doliczyć!
I nie ma tutaj znaczenia o ile zwiększyła się wartość nieruchomości (to po prostu jest argument totalnie bez sensu i nie związany ze sprawą). Po prostu całość poniesionych nakładów.
Mówi o tym wprost ustawa, więc chyba trudno tu polemizować:
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych

6c. Koszty uzyskania przychodu z tytułu odpłatnego zbycia, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a–c, z zastrzeżeniem ust. 6d, stanowią udokumentowane koszty nabycia lub udokumentowane koszty wytworzenia, powiększone o udokumentowane nakłady, które zwiększyły wartość rzeczy i praw majątkowych, poczynione w czasie ich posiadania.

Patrząc na Twój przypadek - to tak czy inaczej tego podatku na pewno nie będzie dużo.

Ogólnie w 1szym kroku od ceny sprzedaży odejmujesz: koszty sprzedaży (np.koszty pośrednictwa biura nier.), cenę nabycia (czyli ile zapłaciłeś za mieszkanie), koszty nabycia (np. podatek PCC) i jeszcze nakłady zwiększające wartość (a więc na remont mieszkania).
Z tego obliczasz 19% - i tyle MAKSYMALNIE jest do zapłaty.
(nawet jakbyś nie kupował innego mieszkania).

A później stosujesz 2-gi krok, a więc zwolnienie z tytułu przeznaczenia tych środków na zakup nowego mieszkania - do zaspokajania własnych potrzeb mieszkaniowych (wg wzoru który tu już był podany).

Może podepnę się pod ten wątek z moimi wątpliwościami.
Mianowicie jak co do tego, że do kosztów uzyskania przychodu można doliczyć wydatki na remont nie mam wątpliwości, to jednak mam wątpliwości co do sposobu ich dokumentowania.

Wprost z ustawy:
6e. Wysokość nakładów, o których mowa w ust. 6c i 6d, ustala się na podstawie faktur VAT w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług oraz dokumentów stwierdzających poniesienie opłat administracyjnych.

A co w sytuacji, jak remont przeprowadzała firma nie będąca VATowcem?

Mam taki przypadek, że podpisana była umowa na remont, z określeniem konkretnych etapów, zakresów i płatności. Płatności były realizowane albo przelewem na konto, albo płatne gotówko - wtedy za każdym razem potwierdzane pisemnie przyjęcia danej kwoty.
Tylko, że firma nie była VAT-owcem i nie wystawiła żadnych faktur VAT.
I co w takim przypadku???
Nie można skorzystać tylko dlatego, że nie ma faktury???

Odnosząc się do ustawy i konieczności posiadania faktur VAT - przecież robią i tak wyjątek bo na pewno US uznaje koszty zakupu mieszkania, pomimo, że w zdecydowanej większości nie ma na to faktury VAT. Zakupu nie da się też przecież zaliczyć do kosztów administracyjnych.

Dodatkowo prosiłbym o waszą opinię jakie materiały i elementy można doliczyć do nakładów. Wg mnie typowe remontowe takie jak np. płyty G/K, farby, panele, kabina prysznicowa itd. - to raczej na pewno tak. Ale czy np. sprzęt AGD montowany na stale, czy meble montowane na stałe? Wyda mi się, że też, ale nie mam pewności.

Właśnie - czy zrobienie szafy na wymiar w sprzedawanym mieszkaniu można wliczyć w koszty? A co z wymianą drzwi zewnętrznych? U mnie były paskudne i ich wymiana na pewno podniosła wartość mieszkania. Tak samo jak wymiana armatury łazienkowej.

Powrót