Sprzedaz mieszkania w wyniku spadku

• Autor wątku Autor wątku aguti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam,
w 2008 roku odzieczylam 1/6 udzialu mieszkania po mojej cioci- zmarla- sierpien 2008
Zaplacilam podatek od spadku i darowizn ( nigdy w tym mieszkaniu nie mieszkalam i nie mam takiego zamiaru) chcialabym sprzedac moja czesc glownemu udzialowcowi mieszkania i mam zamiar to zrobic jeszcze w tym roku.Wartosc udzialu to ok. 40 000 zl Czy musze zaplacic podatek dochodowy od sprzedazy tych udzialow
W urzedzie skarbowym uzyskalam 2 sprzeczne odpowiedzi
1. nie musze placic podatku dochodowego od spradazy udzialow, bo juz zaplacilam podatek od spadkow
2. Musze zaplacic podatek tzn ujac je w zeznaniu rocznym w zalzenosci moze to byc pdoatek 18% lub drgi prog podatkowy... Nie zaplace, jesli poczekam 5 lat od daty uprawomocnienia sie wyroku ( pojecie rzeczy uzywanej)

To jak to jest z tym podatkiem?

1. nie musze placic podatku dochodowego od spradazy udzialow, bo juz zaplacilam podatek od spadkow
Bzdura
Musze zaplacic podatek tzn ujac je w zeznaniu rocznym w zalzenosci moze to byc pdoatek 18% lub drgi prog podatkowy... Nie zaplace, jesli poczekam 5 lat od daty uprawomocnienia sie wyroku ( pojecie rzeczy uzywanej)
zawsze będzie to 19% dochodu (ponieważ kosztu nabycia brak - podatek będzie liczony od kwoty uzyskanej ze sprzedaży - oczywście można ją pomniejszyć o wysokość zapłaconego podatku dochodowego).
PS
można również skorzystać z ulgi i przeznaczyć w ciągu 2 lat uzyskany dochód na własne cele mieszkaniowe.

Powrót