Sprzedaż mieszkania z hipoteką przed upływem 5 lat, kupno domu z hipoteką, a podatek

• Autor wątku Autor wątku kozlos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozlos

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Dzień Dobry,

Temat dotyczy sprzedaży mieszkania z hipoteką przed upływem 5 lat, kupno nowego również posiłkujac się kredytem, a kwestia Podatkowa.

1) Nieruchomość A kupiona za kwotę 380 tys złotych (razem z garażem i komórką). W tym hipoteka (kredyt) na kwotę 230 tys
2) Nieruchomość A sprzedana przed upływem 5 lat za kwotę 535 tys złotych
3) Na moje konto prywatne trafia od kupujących 320 tys złotych , a reszta bezspośrednio na rachunek bankowy do spłaty hipoteki
4) Kupuję Nieruchomość B za kwotę 535 tys złotych - dom z działką ( z czego mój wkład własny to 120 tys, reszta kredyt hipoteczny)

Czy w związku z powyższym, mimo, iż mój realny wkład własny wynosił 120 tys (reszta to kredyt hipoteczny) to mogę skorzystać z ulgi mieszkaniowej na całosć przychodu ze sprzedaży mieszkania przed uplywem 5 lat i jestem calkowicie zwolniony z podatku z tegu tytulu? "wychodze na 0 z podatkiem"?

Szereg wpisów, które przeczytałem podpowiadają mi, iż jest to prawidłowe rozumowanie. Jednak z US nie ma żartów, a ja nie chciałbym płacić (w mojej ocenie za nic, ale to juz inna bajka) 100 tys złotych podatku, bo wtedy marzenia o domu pójdą w zapomnienie :(

Dziękuję,

Czy istnieją przepisy/wyroki sądu potwierdzające takie rozumowanie? Przepraszam, ale na pewnym portalu (nie wiem czy mogę tutaj nazwę wymienić) dostalem odpowiedź, iż w takim wypadku realnie mogę zaliczyć na własne cele mieszkaniowe jedyne kwotę, którą stanowi mój wkład własny, natomiast nie mogę uwzględniać tutaj środków pochodzących z kredytu.

Powrót