Sprzedaż mieszkania z spadku a podatek 5lat

• Autor wątku Autor wątku hindus3d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hindus3d

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam. W listopadzie 2016 zmarł mój tata, w drodze spadku otrzymałem mieszkanie, czy sprzedając je w listopadzie 2021 uniknę płacenia podatku dla Państwa? Słyszałem że musi minąć 5 lat by nie płacić, ale słyszałem też że ten przepis już nie istnieje i nie ma obowiązku płacenia 19procent.

Przepis jak najbardziej istnieje, natomiast od 2019 zmienił się sposób liczenia owego 5-letniego okresu. Nie jest już liczony od końca roku śmierci spadkodawcy, tylko od końca roku nabycia PRZEZ spadkodawcę.

Jeśli upłynęło 5 lat od nabycia przez spadkodawcę, to sprzedaż nie generuje przychodu podatkowego, więc nie ma nawet obowiązku rozliczenia takiej sprzedaży.

Dziękuję za odp. Sprzedałem dziś ta nieruchomość i okazuje się że muszę zapłacić 19orocent bo nabyłem spadek w 2018roku sierpień, czyli przed 2019 niby obowiązują mnie stare zasady. Czy prawo działa wstecz? Jest zapis który o tym mówi czyli o przypadku nabycia spadku przed 1.stycz.2019? Dziękuję I pozdrawiam

TaxTex napisał:
Przepis jak najbardziej istnieje, natomiast od 2019 zmienił się sposób liczenia owego 5-letniego okresu. Nie jest już liczony od końca roku śmierci spadkodawcy, tylko od końca roku nabycia PRZEZ spadkodawcę.

Jeśli upłynęło 5 lat od nabycia przez spadkodawcę, to sprzedaż nie generuje przychodu podatkowego, więc nie ma nawet obowiązku rozliczenia takiej sprzedaży.

w sumie przez telefon w urzedzie skarbowym powiedzieli ze musze zapłacic podatek bo nabyłem spadek w 2018 przed nowymi przepisami. Chociaz na internecie jest napisane ze nie powinienem bo data spadkobrania nie jest istotna. Teraz zgłupiałem. Jest jakis przepis ktory o tym mówi ?

Nowe przepisy podatkowe przewidują, że pięcioletni okres, po upływie którego można sprzedać nieruchomość bez konieczności zapłaty podatku dochodowego liczy się od daty jej nabycia lub wybudowania przez spadkodawcę.
Zmiany dotyczą wszystkich, którzy sprzedają odziedziczone nieruchomości po 1 stycznia 2019 r. Nie liczy się przy tym data spadkobrania. Osoby, które odziedziczyły nieruchomość np. w 2015 r., również mogą doliczyć sobie okres jej posiadania przez spadkodawcę. Znowelizowane przepisy obejmują również przypadki zbycia nieruchomości przez wdowców i rozwodników.

Reasumujac : dom w posiadaniu przez tate 15 lat, zmarł w 2016, sprawa spadkowa 2018. Sprzedaz 2022 - wołają podatek.
Jest jakis przepis ktory o tym mówi w spadkach sprzed 2019 ?

Podbijam wątek, bo zaciekawiły mnie wątpliwości autora tematu.

Czy jeżeli otwarcie spadku (śmierć spadkodawcy) miało miejsce przed 2019 rokiem, to nowe przepisy, w postaci liczenia 5-cio letniego okresu od chwili wejścia spadkodawcy w posiadanie nieruchomości, nie obowiązują? Nawet jeśli do sprzedaży nieruchomości przez spadkobiorcę doszło w 2021 roku?

Do tej pory myślałem, że data otwarcia spadku nie ma tutaj znaczenia i nowy sposób obliczania biegu 5-cio letniego okresu ma zastosowanie dla wszystkich sprzedaży dokonywanych od 1 stycznia 2019 roku. Kłóci się to jednak z informacjami uzyskanymi ponoć przez autora tematu w US. Jak to w końcu jest?

Ostatnia edycja:
Jak to w końcu jest?
Przeczytaj:
Interpretacja indywidualna wydana przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w dniu 7 czerwca 2021 r. (sygn.0114-KDIP3-2.4011.100.2021.4.MJ):
Od 1 stycznia 2019 r. pięcioletni okres, po upływie którego nie powstanie obowiązek uiszczenia podatku dochodowego z tytułu sprzedaży nieruchomości nabytych w drodze spadku liczony jest od końca roku, w którym spadkodawca ją nabył lub wybudował, a nie tak jak w stanie prawnym obowiązującym do 31 grudnia 2018 r. - od końca roku, w którym został otwarty spadek (w którym zmarł spadkodawca). Zmiana obejmuje zatem wszystkich, którzy dokonają zbycia nieruchomości po 31 grudnia 2018 r., bez względu na datę odziedziczenia nieruchomości. (…).
(…) Mając na uwadze powyższe, w odniesieniu do tej części udziału w nieruchomości, która została nabyta przez Wnioskodawcę w drodze spadku po ojcu oraz matce, pięcioletni okres, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 ww. ustawy, liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości przez spadkodawców, tj. ojca i matkę Wnioskodawcy tj. od końca 2003 r., zatem termin ten upłynął z dniem 31 grudnia 2008 r.”

Czyli jest tak jak myślałem, dziękuję za odpowiedź. Autor tematu coś widocznie pokręcił ze swoją sprawą lub został wprowadzony w błąd przez US.

Wanda67 napisał:
Przeczytaj:
Interpretacja indywidualna wydana przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w dniu 7 czerwca 2021 r. (sygn.0114-KDIP3-2.4011.100.2021.4.MJ):
Od 1 stycznia 2019 r. pięcioletni okres, po upływie którego nie powstanie obowiązek uiszczenia podatku dochodowego z tytułu sprzedaży nieruchomości nabytych w drodze spadku liczony jest od końca roku, w którym spadkodawca ją nabył lub wybudował, a nie tak jak w stanie prawnym obowiązującym do 31 grudnia 2018 r. - od końca roku, w którym został otwarty spadek (w którym zmarł spadkodawca). Zmiana obejmuje zatem wszystkich, którzy dokonają zbycia nieruchomości po 31 grudnia 2018 r., bez względu na datę odziedziczenia nieruchomości. (…).
(…) Mając na uwadze powyższe, w odniesieniu do tej części udziału w nieruchomości, która została nabyta przez Wnioskodawcę w drodze spadku po ojcu oraz matce, pięcioletni okres, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 ww. ustawy, liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości przez spadkodawców, tj. ojca i matkę Wnioskodawcy tj. od końca 2003 r., zatem termin ten upłynął z dniem 31 grudnia 2008 r.”

Taką informacje dostałem od urzędu skarbowego dlatego tez zwątpiłem, Pan nie potrafił wyjasnic dlaczego tak jest ale ze podatek jest nalezny i koniec kropka tłumacząc to datą spadkobrania sprzed stycznia 2019r.

Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia ktorej nie mogę doczytać, może pomożesz.

Jeśli 3 lata przed śmiercią Taty odbyła się sprawa spadkowa, zeby uregulowac kwestie mieszkania po smierci Mamy z 2010 (byli obydwoje własicielami od 2001) i Tata nabył w spadku cześć po mamie, to jesli nie był własicielem przez 5 lat (tej odziedziczonej czesci po mamie) to czy ma to tutaj znaczenie dla podatku ?

Mama umiera 2010, tata otrzymuje spadek dopiero w 2013, a nastepnie umiera 2016, więc niema pełnych 5 lat podatkowych. Sprzedajemy w 2022.

Znajduje taki zapis na jedny z portali.
W sytuacji, kiedy dana nieruchomość zostanie nabyta do wspólnego majątku małżonków, a w dalszej kolejności śmierci jednego z małżonków i odziedziczenia przez drugiego małżonka, data nabycia nieruchomości to dzień nabycia nieruchomości do wspólnego majątku małżonków. Jeśli w małżeństwie przed śmiercią małżonka następowała wspólność majątkowa, drugi, żyjący małżonek zachowuje swój udział we wspólnym majątku. Dziedziczeniu w takiej sytuacji podlega jedynie udział, który przypadał zmarłemu małżonkowi. Jeśli natomiast dana nieruchomość została nabyta do wspólnego majątku małżonków, lecz wspólność majątkowa małżonków ustała, czas 5 lat liczony jest od końca roku kalendarzowego, podczas którego daną nieruchomość nabyto do wspólnego majątku.

Jak mam rozumiec pojęcie wspólnego majątku ?

Ostatnia edycja:
Nabycie spadku następuje wraz z chwilą otwarcia spadku, czyli z chwilą śmierci spadkodawcy. Także skoro Twoja mama zmarła w 2010 roku, a Twój ojciec był jedynym uprawnionym do spadku (tak wnioskuję z Twojej wypowiedzi), to nabył on spadek po Twojej mamie w 2010 roku. Data "uregulowania kwestii spadkowych" czyli jak mniemam stwierdzenie nabycia spadku czy też dział spadku, nie mają tutaj znaczenia.

Zgodnie z powyższym i zgodnie z Twoją wypowiedzią, Twój tata stał się właścicielem części nieruchomości w 2001 roku, a pozostałej części nieruchomości w 2010 roku. Zarówno od pierwszej, jak i od drugiej daty, minęło już ustawowe 5 lat podatkowych, dlatego moim zdaniem nie zapłacisz żadnego podatku dochodowego. Zaznaczam jednak, że nie jestem żadnym ekspertem podatkowym, więc dobrze by było, gdyby ktoś bardziej obeznany potwierdził mój tok rozumowania.

Mama umiera 2010, tata otrzymuje spadek dopiero w 2013, a nastepnie umiera 2016, więc niema pełnych 5 lat podatkowych. Sprzedajemy w 2022.

Z Uchwały NSA z dnia 15 maja 2017 r. ( akt II FPS 2/17) wynika, że" przy nabyciu nieruchomości przez małżonków pozostających w majątkowej wspólności małżeńskiej przewidzianej w art. 31 K.r.o. nie ma możliwości określenia tego, w jakich częściach nastąpiło nabycie nieruchomości, o jakim mowa (...). Nie jest możliwe nabycie nieruchomości w określonym udziale przez małżonków pozostających we wspólności majątkowej małżeńskiej i działających jednocześnie, co wynika z istoty wspólności małżeńskiej". (...) Zgodnie z ogólną zasadą uregulowaną w art. 43 § 1 K.r.o. oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. Co do zasady wspólność majątkowa trwa tak długo jak małżeństwo. (...) Z dniem ustania małżeństwa po śmierci jednego z małżonków współwłasność łączna przekształca się we współwłasność w częściach ułamkowych. Jak jednak słusznie zauważył prokurator Prokuratury Krajowej w piśmie z dnia 8 maja 2017 r., skoro - z uwagi na wspólność majątkową - nie można wyodrębnić udziałów, które małżonkowie posiadali w chwili nabycia nieruchomości w małżeństwie, i przyjmuje się, że małżonkowie nabyli prawo majątkowe wspólnie w całości, to nie można liczyć terminu nabycia określonego w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit a-c)ustawy podatkowej od daty ustania ustawowej majątkowej wspólności małżeńskiej wskutek śmierci jednego z małżonków. Jest to - w rozumieniu wskazanego przepisu podatkowego - data przekształcenia współwłasności łącznej we współwłasność w częściach ułamkowych, a nie data nabycia prawa majątkowego.Skoro ze względu na wspólność majątkową nie można wyodrębnić udziałów, które małżonkowie posiadali w chwili nabycia nieruchomości w małżeństwie, to nie można też przyjąć, że pięcioletni termin biegnie od daty nabycia nie-ruchomości w drodze spadku (uzasadnienie wyroku NSA z dnia 8 grudnia 2011 r. sygn. akt II FSK 1101/10). (...) [/B]. Podsumowując, należy uznać, że dla celów opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a-c) ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.), nabytych przez współmałżonka w wyniku dziedziczenia, datą ich nabycia lub wybudowania w rozumieniu tego przepisu jest dzień nabycia (wybudowania) tych nieruchomości i praw majątkowych do majątku wspólnego małżonków".

Przeczytaj jeszcze interpretację indywidualną wydaną przez Dyrektora KIS w dniu 5 maja 2021 r. (sygn.0115-KDIT2.4011.147.2021.1.MD). Wyjaśniono w niej: "(...)że z uwagi na panujący w małżeństwie Wnioskodawczyni ustrój małżeńskiej wspólności majątkowej nie można wyodrębnić udziałów, które Wnioskodawczyni oraz jej mąż posiadali w chwili nabycia lokalu mieszkalnego. Z tego względu Wnioskodawczyni nie mogła ponownie nabyć udziału w przedmiotowym mieszkaniu, ani w drodze dziedziczenia, ani w drodze działu spadku. W związku z powyższym nabycie przez Wnioskodawczynię mieszkania, stosownie do art. 10 ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, nastąpiło w 2005 r., tj. w momencie jego nabycia do majątku wspólnego małżonków. Z tej przyczyny odpłatne zbycie lokalu mieszkalnego nie będzie podlegać opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, z uwagi na upływ pięcioletniego terminu, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a-c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych".

---------------------------------
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Powrót