Sprzedaż na allegro 4 towarów za 14 tys zl

• Autor wątku Autor wątku mendog00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mendog00

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam. Narzeczona sprzedała na allegro 2 nowe telefony i 2 nowe laptopy, które otrzymaliśmy na przedłużenie umów u operatora na kwotę łączna 14 tys zł. Nie jest to nasz zysk, bo abonamenty i raty za urządzenia są co miesiąc płacone

Pytanie czy w tej sytuacji należy uwzględnić to w PIT na konciec roku i zapłacić podatek???
Wydaje się to bynajmniej niesprawiedliwe.

Dodam jeszcze, że w żadnym wypadku nie jest to źródło utrzymania narzeczoej, ponieważ pracuje na 1,5 etatu.

Płacenie podatków nie jest sprawiedliwe? No cóż, wszyscy je płacimy. Każdą zarobioną złotówkę trzeba rozliczyć, aby nie mieć problemów.
Proponuję tę kwotę wpisać w innych źródłach i zapłacić podatek, nie będzie jakiś olbrzymi.

LukaszekXXX napisał:
Płacenie podatków nie jest sprawiedliwe? No cóż, wszyscy je płacimy. Każdą zarobioną złotówkę trzeba rozliczyć, aby nie mieć problemów.
Proponuję tę kwotę wpisać w innych źródłach i zapłacić podatek, nie będzie jakiś olbrzymi.

Oczywiście, że płacenie podatków jest niesprawiedliwe.

A ile będzie wynosił podatek od tej kwoty jeśli mogę zapytać?
A ja myślałem, że podatek płaci się faktycznie od wzbogacenia a nie od "spieniezenia" tego, co później trzeba słono spłacac...

To jak płacenie podatku od otrzymanego kredytu... Ale ok wszystko rozumiem twarde prawo, ale prawo, dlatego też tu się znalazłem.
Proszę tylko o pomoc ile mniej więcej tego podatku żeby można się przygotować.

A ja myślałem, że podatek płaci się faktycznie od wzbogacenia
Nie ma czegoś takiego, jak podatek "od wzbogacenia". Podatek płacimy od dochodu.
Narzeczona sprzedając telefony i laptopy uzyskała konkretny dochód, który powinna wykazać w PIT i odprowadzić od niego podatek.
Mogłaby uniknąć podatku, gdyby posiadała wymienione sprzęty przez co najmniej 6 miesięcy zanim dokonała ich sprzedaży.

Powrót