Sprzedaż na Allegro a data nabicia na kasę fiskalną

• Autor wątku Autor wątku GRACE76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GRACE76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Jesteśmy firmą. Każdą sprzedaż/ wpływ pieniędzy na konto musimy nabijać na kasę fiskalną.
Nasze wyroby sprzedajemy również na Allegro.

Moje pytania:
w którym momencie należy nabić na kasę sprzedany na Allegro towar : w dniu sprzedaży na Allegro czy w dniu wpływu pieniędzy na konto (ewentualnie wysyłki kurierem)?

Proszę o jakąś podstawę prawną

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź

Sama transakcja sprzedaży dokonana za pomocą aukcji następuje w momencie przybicia przez licytanta (uzyskania najwyższej oferty). Powoduje ona powstanie skutków prawnych w postaci zobowiązania do wydania rzeczy przez oferenta i przyjęcia jej przez licytanta. Co się zaś tyczy wbicia na kasę to w mojej ocenie winno ono nastąpić w momencie przyjęcia środków pieniężnych gdyż jest to czynność związana nie tyle z prawami do rzeczy co faktem przyjęcia należnej sumy a co za tym idzie powstania obowiązku fiskalnego. Ma to również znaczenie praktyczne, mimo zobowiązań wynikających z udziału w aukcji nie zawsze jest ona finalizowana, co za tym idzie nabijanie w momencie przyjęcia pieniędzy gwarantuje brak problemu z koniecznością wycofania transakcji z urządzenia fiskalnego.

Co do podstawy prawnej nie znam, może ktoś inny pomoże.

Bardzo proszę o jakąś podstawę prawną.
Dzwoniłam właśnie do mojego Urzędu Skarbowego. Panie się zamieszały. Nie są do końca pewne. W każdym razie mówią, że w momencie dokonania sprzedaży należy nabić. Ale który to moment - "wciśnięcia kup teraz" czy wpłaty na konto ???

Księgowa w firmie również karze nam nabijąc w dniu sprzedaży na Allegro (ewentualnie z samego rana następnego dnia). Powoduje to jednak duże zamieszanie. Czasem jedną sprzedaz mamy na dwóch paragonach. Osobno kupiona rzecz i osobno koszt przesyłki (inny przy przedpłacie a inny przy pobraniu).

w momencie wydania towaru..np w dniu wysyłki, odbioru osobistego itp

A w którym momencie powstaje przychód w podatku dochodowym?

Panie Januszu M. - czy artykuł " Podatki od sprzedaży przez internet" dotyczy również sprzedaży na Allegro???

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

Powrót