Sprzedaż na allegro bez działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku remin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie.

Przez ok. 1 rok sprzedawałem rzeczy zabawkowe z hurtowni na allegro. Nie miałem zarejestrowanej działalności gospodarczej. Przerwy pomiędzy wystawieniem przedmiotów niekiedy wynosiły max tydzień. Kiedy po roku, dowiedziałem się , że sprzedaż na allegro wymaga prowadzenia działalności już zaprzestałem dalszego sprzedawania.

I teraz mam pytanie : Czy moje czyny poprzednich okresów czasu będą jeszcze brane pod uwagę? Czy mogę dostać karę mimo tego, że już zaprzestałem takich działalności ?

Jeśli skontroluje cię US w ciągu 5 lat to tak.Prowadziłeś ciągłą i zorganizowaną sprzedaż.
Wpisz dochód ze sprzedaży w Pit roczny,zapłać podatek...

Ale nie mam działalności gospodarczej i nie wiem jak to zrobić.

Skąd mam wiedzieć dochód ze sprzedaży i jak to wpisać w PIT?

A jak usunąłbym konto na allegro ?

Skasowanie konta nic nie da. Udaj się do biura doradcy podatkowego, pokaż wszystkie papiery jakie masz dotyczące sprzedaży, to Ci wyjaśni co zrobić.

A jaka jest szansa, że US mnie skontroluje? Jak sprzedałem ze 2 rzeczy po jednej sztuce w miesiącu to był cud.

Doradca podatkowy ? A skąd wziąć papiery sprzedaży ?

Jaka szansa? To zależy od tego, czy np. nie wkurzyłeś konkurencji niskimi cenami. Albo masz niezadowolonego kontrahenta. Wystarczy donos do US i już Cię skontrolują.

Masz aukcje, masz rachunki z hurtowni za zakup towaru? Masz wyciąg z konta? To powinno pomóc ustalić jaki dochód osiągnąłeś.

jak wygląda twoje konto na Allegro? Tzn jakie zakupy,jaka spezedaż w ilości komentarzy????
Jeśli naprawdę 2 szt w mcu to nic nie rób...

Mój status komentarzy na allegro wygląda następująco : Kupiłem 11 , Sprzedałem 38. Konto mam może z rok czasu.

Kasia_1975M napisał:
jak wygląda twoje konto na Allegro? Tzn jakie zakupy,jaka spezedaż w ilości komentarzy????
Jeśli naprawdę 2 szt w mcu to nic nie rób...
I jesteś w stanie zagwarantować, że US nie potraktuje jego działań jako działalność? Bo przecież nawet jednorazowa taka czynność nie może mieć znamion działalności?

Masz rację jednorazowa czynność nie podlega pod działalność.Sprzedaż musi być ciągła,aby można było mówić o działalności.
Nie gwarantuję Autorowi,że US go nie skontroluje.Jednak nie sądzę,aby robił aferę z powodu 2 aukcji w mcu.
Jak będziesz rozliczać się za ten rok z podatku to wpisz przychód jaki uzyskałeś w Pit.Jest taka rubryka ,,Inne dochody"

Kasia_1975M napisał:
Masz rację jednorazowa czynność nie podlega pod działalność.

Ale ja tego nie napisałam. To był sarkazm. Jednorazowa czynność także może zostać tak potraktowana.
Dlatego polecam autorowi pytanie udanie się do doradcy podatkowego.

A co jeśli nie mamy dowodów zakupu z hurtowni towaru który sprzedawaliśmy? Jak wtedy US wyliczy dochód i podatek?

Oszacuje. Przecież to nie są jakieś unikalne towary. Mają jakieś przeciętne ceny.

A nie nakaże przypadkiem zapłaty ryczałtu (3% przy sprzedaży wysyłkowej?) od całych przychodów?

To, które wkońcu mam wybrać?

1. Udać się do biura doradcy podatkowego

2. Przy rozliczeniu w tegorocznym Pit wpisać w inne dochody i dać kaskę - tylko niewiem jak to wyliczyć... Paragony mam z hurtowni.

1 żeby zrobić 2.

Ostatnia edycja:
A jaka kwota nie podlega opodatkowaniu?Chodzi o to ,ze słyszałam ze jesli np.na umowę zlecenie się pracuje i nie przekroczy się jakiejś kwoty w ciągu roku to nawet nie trzeba się z tego rozliczać.Więc chyba i adekwatnie na allegro ,tylko nie wiem jaka to kwota,aby nie przekroczyć jej.Czy ktoś wie na ten temat coś więcej?

Koleżanka kilka lat temu nawet nie dostała pitu z umowy zlecenia gdyż zleceniodawca wyjaśnił jej ,że kwota którą zarobiła nie podlega rozliczeniu.No chyba ,że znieśli to i dlatego nie ma juz takiej kwoty

Powrót