Sprzedaż na Allegro bez paragonu

• Autor wątku Autor wątku TonySoprano1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TonySoprano1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Kilka dni temu nabyłem produkt u sprzedawcy na Allegro. Produkt dotarł nowy, zafoliowany ale bez żadnego dowodu zakupu (spodziewałem się paragonu).

Brak dowodu zakupu sprawia, że nie jestem w stanie zgłosić produktu do serwisu w ramach gwarancji producenta (gdyby w przyszłości coś się zepsuło). Na prośbę o przysłanie paragonu dostałem odpowiedź, że na dniach otrzymam fakturę drogą mailową. Taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje, ponieważ nie wiem czy serwis uznaje takie faktury jako ważny dowód zakupu (na dodatek prawdopodobnie będzie to faktura luksemburska, a nie polska).

Jeśli chodzi o samego sprzedawcę to jest to to prawdopodobnie jakiś przedstawiciel firmy z Luksemburga. W opisie aukcji widnieje imię i adres osoby z Polski, dane konta natomiast wskazują na inną osobę, mieszkającą w Luksemburgu.

Czy taki sprzedawca nie ma obowiązku wystawienia paragonu fiskalnego?
Dodam, że wygląda na to że sprzedaje miesięcznie bardzo dużo towaru.

zawsze mozesz oddac towar do sprzedawcy, odpowiada on przez 2 lata od dnia sprzedazy.
jesli jest to osoba prywatna to nie musi wystawiac dowodu zakupu, bo niby jak. A wystawiac moze ile chce o ile sie z tego rozlicza z us (tzn z ew. uzyskanego przychodu).

bobpl napisał:
zawsze mozesz oddac towar do sprzedawcy, odpowiada on przez 2 lata od dnia sprzedazy.
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że ma Pan na myśli skorzystanie z reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową. Ta odpowiedź rodzi jednak kilka pytań.

1. Czy aby na pewno mam tu do czynienia z przedsiębiorcą? Jeśli nie, to nie mógłbym przecież skorzystać z w/w prawa.
2. Od kogo, w sensie prawnym, ja tak naprawdę kupiłem ten towar? Od przedstawiciela, czy firmy którą on reprezentuje?
3. Jeśli towar był kupiony od firmy w Luksemburgu, to czy polskie ustawy mogą być w ogóle podstawą do reklamacji?

a jak w takim przypadku wygląda z rozliczeniem się ? czy mogę wrzucić towar w koszty firmy na podstawie wydrukowanych maili z allegro, że zakupiłem dany towar bez paragonu czy faktury ?

Powrót