Sprzedaż na Allegro. Kiedy dostarczenie przedmiotu lub zwrot

• Autor wątku Autor wątku dawidt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie,
Interesuje mnie następujący przypadek. Jako sprzedający na aukcjach internetowych Allegro sprzedałem kilka przedmiotów (załóżmy 10 sztuk po 500 zł) w cenie Kup Teraz. Towar uległ zniszczeniu, nie można go reklamować. Oczywistym jest, że kupującemu należy się zwrot pieniędzy lub przekazanie identycznego towaru który był przedmiotem sprzedaży. Załóżmy, że sprzedaż nastąpiła 1 dnia miesiąca np 01.08.08 (data wymyślona). Od tego czasu minęło ok 20 dni czyli mamy 20.08.08. Dzień 01.08.08 to data sprzedaży na Allegro, pieniądze wpłynęły np 03.08.08. W opisie aukcji było napisane, że maksymalny czas dostarczenia przesyłki to 14 dni roboczych. Reasumując około 18.08.08 przedmiot powinien zostać przekazany kupującemu. Jeśli towar został uszkodzony to ile czasu maksymalnie ma sprzedający na przekazanie towaru lub zwrot pieniędzy? Wyczytałem w innym serwisie, że jest to 3o dni od daty zakupu. Czy mogę uzyskać informację w jakim terminie w świetle prawa zwrot pieniędzy lub towar powinien znaleźć się w rękach kupującego? Jakie prawa ma sprzedawca w tym zakresie? Czy mogę poznać podstawę prawną regulującą takie zdarzenie? Czy Allegro może wymagać od sprzedającego szybszego przekazania przedmiotu sprzedaży lub zwrotu pieniędzy mimo podstawy prawnej? Czy w końcu Allegro może zawiesić konta sprzedającego w podobnej sytuacji? Będę wdzięczny za informacje. Jeśli taki sam temat był już na Forumprawne.org proszę o podanie odnośnika do tego tematu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Allegro nie jest stroną w tym sporze. Co najwyżej może Ciebie zawiesić lub nadać ostrzezenie, jeżeli kupujący do nich napisze.

Druga sprawa:
Aukcja na Allegro jest umową cywilną. Jednym z jej punktów jest to, że masz 30 dni na jej dokonczenie. Po tym terminie, kupujący może założyć Ci sprawę w sądzie.

Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie myślałem. Abstrahując od tego tematu jak postrzegacie regulamin Allegro i sposób jego egzekwowania przez Allegro z punktu widzenia prawa? Mam wrażenie, że regulamin tak sporządzony przez Allegro daje im niejako całkowitą władze nad użytkownikiem. Wg mnie interpretowany zawsze na korzyść QXL. Przypominam, że nie chodzi mi o punkt widzenia w odniesieniu o czas dostarczenia przedmiotu czyli o powyższy temat tylko o Wasze ogólne wrażenia jako prawników ze współpracy z Allegro.

Witam,
czy w te 30 dni włącza się soboty i niedziele?

Powrót