Sprzedaż na allegro kradzionego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku gość111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gość111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
to mój pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich i przepraszam jeśli dałem go do złego działu lub coś w tym stylu.

Mam pytanie do osób które miały probemy z handlowaniem na allegro.
Mój znajomy kupił pół roku temu nowego quada. Quad sprowadzony ze stanów przebieg zerowy, nie rejstrowany.
Przy zakupie dostał umowe kupna sprzedaży.
Minęło pół roku, postanowił zmienić auto i poprosił mnie żebym wystawił quada na allegro, bo tak najłatwiej teraz coś sprzedać.
Cena oczywiście adekwatna do cen z allegro żadna okazja, oczywiście klient do niego zadzwonił (podałem numer do niego bo quad był na niego),dogadali się,podpisali umowe, ale nie usunąłem aukcji i kupił go przez KUP TERAZ.
Quad został sprzedany, a po tygodniu nowy własciciel zadzwonił do mnie że quad był kradziony i on dotarł do własciciela który ma fakture z USA za tego quada.
Oczywiście nie wzbraniałem się przed tym że sprawę trzeba na policje zgłosić, ale chce wiedzieć jakie konsekwencje czekają mnie w tym wypadku, ponieważ konto na allegro jest na mnie, ale umowe podpisywał z moim znajomym, i jemu też wypłacił pieniądze za tego quada.
Oboje jesteśmy nie karani i cała ta sprawa to dla nas szok. Kolega mieszka w małej miejscowości i nie ma internetu dlatego mnie poprosił o wystawienie.
Chciałbym wiedzieć czy jak kupujący zgłosi to u prawnika to ja zostane zatrzymany czy dostane wezwanie?
mieszkam w bloku wiec czy policja bedzie mi przeszukiwać mieszkanie (typu dokładna rewizja) w poszukiwaniu innych quadów?

Dziekuje za poradę, nie jestem osobą nieletnią ale nie znam sie zupełnie na prawie i nie wiem co teraz zrobić.

Powrót