Sprzedaż na Allegro - podatki etc.

• Autor wątku Autor wątku spidercio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spidercio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Myślę nad założeniem działalności gospodarczej jako osoba fizyczna. Było by to niejako dodatkowe zajęcie oprócz mojej pracy na etat. Z tego co się orientuję musiałbym opłacać ze składek ZUS tylko skł. zdrowotną...byłyby jakieś inne "uboczne" koszty poza oczywiście samymi związanymi z procedurą zakładania firmy?

A teraz przechodząc do właściwego tematu forum: myślałem na początek o sprzedaży internetowej, głównie na serwisach jak Allegro. Przedmiotem sprzedaży byłyby perfumy zakupione u osoby fizycznej również prowadzącej działalność.

Na jakich zasadach polecalibyście prowadzić taką działalność? Być vatowcem czy raczej sobie darować? Jak mniemam kasa fiskalna będzie potrzebna:confused::?:

Sprzedaż na ALLEGRO czyli internetowa to taka sama działalność jak np sprzedaż detaliczna w sklepach.
Ten temat już kilkakrotnie był poruszany - ja sam co nieco pisałem na ten temat. Znajdź go w odpowiednich wątkach czy postach.

no wlasnie nie mogłem nic znaleźć...może wrzucisz jakiegoś linka:D

Chodzi mi głównie o to czy sprzedając konkretny towar jak pefrumy trzeba byc vatowcem czy dopiero po przekroczeniu konkretnego poziomu przychodów?

Oraz czy trzeba posiadać kasę fiskalną czy wystarczy prowadzić ewidencję i mieć wszystkie wpływy na przelewach?

Powrót