Sprzedaż na allegro

• Autor wątku Autor wątku 068lukas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

068lukas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. W ubiegłym roku zakupiłem kilka podzespołów komputera, m. in. kartę graficzną, na którą mam 5 lat gwarancji. Chciałbym tę kartę sprzedać na allegro, ale posiadam fakturę na wszystkie podzespoły razem. Jak więc sprzedać tę kartę, aby kupujący mógł dalej korzystać z gwarancji, oraz abym ja również posiadał fakturę (gwarancję) na pozostałe podzespoły? Czy wystarczy zrobić ksero faktury i wysłać kopię razem z kartą?

Odpowiedzi szukaj w karcie gwarancyjnej. Być może będziesz musiał wystąpić do sprzedawcy o duplikaty faktur lub użyczać swojego oryginału. Może wystarczy kopia. Nie wiadomo.

Dlaczego nie zapytasz u źródła:

a) u sprzedawcy jeśli jest gwarantem,
b) w zewnętrznym serwisie?

Otrzymałem tylko fakturę. Podstawą do rozpatrywania gwarancji w tym wypadku jest właśnie faktura.

Wygląda na to, że nie masz gwarancji. Faktura jest dowodem zakupu i nie daje uprawnień, o których wspominasz. Warunki gwarancji muszą być gdzieś sformułowane (na piśmie, Internet, etc) przez Gwaranta.

Za raz po otrzymaniu towaru pytałem dlaczego nie ma karty gwarancyjnej na podzespoły. Oto co odpisali:

Od: Łukasz Szczepka Data: 2014-05-28 16:57:28
Odpowiedziano
Temat: Gwarancja
Treść:
Witam. Zakupiłem ostatnio zestaw podzespołów do komputera. Na jakiej podstawie mam gwarancję? Nie otrzymałem żadnej karty gwarancyjnej do produktów, otrzymałem jedynie fakturę.
Od: Piotr Dymek Data: 2014-05-29 10:16:58
Odpowiedź ze sklepu
Temat: RE : Gwarancja
Treść:
Witam serdecznie,

Podzespoły komputerowe są zazwyczaj serwisowane na podstawie dowodu zakupu i zazwyczaj producenci nie dodają do nich kart gwarancyjnych.

Pozdrawiam,
Piotr *****
Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
Morele.Net
ul. Fabryczna 20a
31-553 Kraków

No to nie masz gwarancji.
068lukas napisał:
Podzespoły komputerowe są zazwyczaj serwisowane na podstawie dowodu zakupu
To do niczego nie zobowiązuje - zwłaszcza "zazwyczaj".

Jeśli składasz roszczenie sprzedawcy to musisz mieć podstawę prawną (oświadczenie gwarancyjne, przepisy rękojmi, umowa), a dowód zakupu jest tylko potwierdzeniem, że jesteście związani umową sprzedaży.

W takim razie mam żądać wysłania karty gwarancyjnej?

Tak w telegraficznym skrócie: gwarancja to oświadczenie Gwaranta (sprzedawca, producent, hurtownik, etc), w którym zapewnia, że towar ma określone właściwości a gdyby się okazało że nie ma lub utraci, bezpłatnie wykona działania w celu ich przywrócenia. Ma też określić co jest objęte gwarancją i w jakim terminie.

Powrót