Sprzedaż na allegro.

• Autor wątku Autor wątku deel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Mam pytanie odnosnie sprzedazy na Allegro na przyklad 50 koszulek. Jak prawnie to wyglada w momencie w ktorym jestem osoba fizyczna bez zarejestrowanej dzialalnosci gospodarczej. Jak to w rzeczywistosci wyglada? Podatek od dochodu itp.

Drugie pytanie dotyczace tematu koszulek. Co grozi mi robiac zalozmy wzor w Photoshopie, ktorej wersji oryginalnej nie mam? Jak to w rzeczywistosci wyglada, niekoniecznie pod katem prawnym, bo wiem, ze czerpac korzysci materialnych z pracy na nielegalnym oprogramowaniu nie moge jak i go posiadac ;), jednak jak ktos mi moze udowodnic, ze wzor, ktorego jestem ja autorem nie zrobilem u kolegi czy na przyklad nie zlecilem wykonania go agencji reklamowej?

Z gory przepraszam jezeli juz takie tematy tutaj padaly, ale jest juz ta godzina, ze wiele stron nie zdazylem w tym celu przegladnac.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam,

1. to już prawie produkcja seryjna, a więc myślę, że zdecydowanie działalność gospodarcza.

2. to Pan, jeśli KTOŚ się zapyta, będzie się musiał wykazać legalnością działalności, a więc i legalnym oprogramowaniem - swoim, użyczonym przez kogoś (ale powstaje wtedy kolejne pytanie - na jakiej zasadzie...) czy fakturą z agencji reklamowej... A co Panu ewentualnie może grozić, to już raczej pytanie do prawników reprezentujących PhotoShopa... :)

Dzieki. Poczytalem troche forum i widze, ze faktycznie nie ma sensu ryzykowac ta produkcja bez prowadzenia dzialalnosci, bo zyski z tego bylyby i tak marne.

Co do drugiej czesci to jest to wszystko dla mnie troche dziwne, bo zawsze mi sie wydawalo, ze to mi powinno sie udowodnic, ze cos zrobilem niezgodnie z prawem, a nie zebym to ja musial udowadniac, ze zrobilem to zgodnie z prawem :)

Pozdrawiam.

Ad2. Zawsze mozesz powiedziec ze zrobiles to w jakims edytorze na licencji freeware (o ile dopuszcza uzytek komercyjny) - tego nikt nie udowodni (jesli grafika jest w formacie obslugiwanym przez dane narzedzie / uzyles darmowego konwertera itp.) - tu jest spore pole manewru

Powrót