Sprzedaż na Allegro

• Autor wątku Autor wątku mateusz19955
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz19955

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, planuję sprzedawać na allegro i mam kilka pytań.
Sprzedaż jaką będę prowadził będzie polegała na odsprzedaży nowych rzeczy.
Wiem że w tym celu trzeba zarejestrować firmę i odprowadzać podatki.
Moja sprzedaż na początek wyglądała by tak że miałbym założone trzy aukcje, na każdej aukcji po trzy rzeczy do sprzedania.
Łączna suma wszystkich rzeczy z tych trzech aukcji wynosiła by powiedzmy 800zł z czego mój zarobek mieścił by się w granicy 300zł.
Czy bez rejestrowania firmy mogę coś takiego robić?
Jeżeli trzeba będzie odprowadzić podatek(a raczej jakiś trzeba będzie) to go odprowadzę, nie będzie z tym problemu.
Czytając w internecie na temat sprzedaży w serwisie allegro znalazłem taki wpis:
''Nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, i która w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej.''

Mój przychód mieściłby się w kwocie tego 50% minimalnego wynagrodzenia.
Czy mogę zacząć w ten sposób sprzedawać na allegro i nie mieć z tego powodu żadnych problemów z urzędem skarbowym?

Jest tak, jak Pan myśli - jeśli przychody nie przekroczą połowy minimalnego wynagrodzenia, to nie trzeba rejestrować firmy.

Podatek będzie do zapłacenia dopiero w rozliczeniu rocznym.

Ok, a w jaki sposób mam ten mój dochód wykazać? Mam zbierać dowody zakupu towaru od osoby która mi go sprzedała, czy z allegro mi to jakoś wygenerują?
Pewnie banalne pytania zadaję może ktoś pomyśli, ale nigdy jeszcze nic nie sprzedawałem, a z urzędem skarbowym mam doczynienia tylko na koniec roku jak dostaję pit od pracodawcy.

Kopie rachunków?
Możesz mi to trochę dokładniej wytłumaczyć?

Nie. Jakieś podstawy działalności gospodarczej musisz ogarnąć sam.

Te kopie rachunków to chodzi o paragony?
Jeżeli tak, to muszę mieć kasę fiskalną?

To może inaczej, jak bym prowadził zarejestrowaną działalność to kopie rachunków miałbym w postaci miesięcznych raportów fiskalnych i kopi faktur które bym wystawiał klientowi.
Ale ja nie będę prowadził zarejestrowanej działalności, czyli faktury nie wystawie i raportów fiskalnych też nie będę miał.
Chyba że jestem zobowiązany do zakupu kasy fiskalnej i wystawianie paragonów?
Ale to już chyba lepiej było by zarejestrować firmę i mieć spokój z tym kombinowaniem.

Powrót