Sprzedaż na OLX a podatki

• Autor wątku Autor wątku misil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
1. Sprzedaję różne rzeczy na OLX. Czy muszę od przychodu odprowadzać jakiś podatek? Zaznaczam, że to są rzeczy używane, których już nie potrzebuję (np. książki, stare klocki).
2. Co jeśli np. kupiłem książkę, a po przeczytaniu postanowiłem ją z sprzedać, bo jest mi niepotrzebna? Sprzedałem ją za taką samą kwotę, za jaką kupiłem. Czy muszę odprowadzać jakiś podatek? Nie minęło 6 miesięcy od momentu kupna.
3. Co z podatkiem PCC w przypadku takiej sprzedaży?

Ad. 1. Jeśli rzeczy kupujesz w celu odsprzedaży, to jest to działalność gospodarcza [do 1505 zł miesięcznie - może być nierejestrowana]. Natomiast jeśli rzeczy kupujesz dla siebie, a po jakimś czasie decydujesz, że nie są ci potrzebne - to nie jest to działalność gospodarcza.

Ad. 2. Jeśli od zakupu rzeczy nie minęło 6 miesięcy, to w teorii masz obowiązek wykazać taką sprzedaż w rocznym PIT-36. Jednakże masz też prawo wykazać koszt - a więc jeśli sprzedałeś za tę samą cenę to wykażesz dochód zero. Powinieneś mieć dowód zakupu książki, żeby udowodnić wysokość koszu.

W praktyce jeśli takiej sprzedaży bez zysku nie wykażesz, to konsekwencje będą w zasadzie żadne. Sami urzędnicy skarbowi często mówią, że nie trzeba wykazywać transakcji jeśli nie było zysku (co nie jest do końca prawdą, ale tak urzędnicy myślą).

Ad. 3. Podatek PCC płaci nabywca; nie jest twoją sprawą zajmowanie się podatkami innej osoby.

A co w przypadku, gdy ja coś kupię na OLX np. za 100zł? Czy muszę płacić podatek PCC?

Za 100 zł - nie. Przy zakupie przedmiotu do kwoty 1000 zł przysługuje zwolnienie z PCC.
Powyżej - należy zakup zadeklarować i zapłacić podatek - o ile oczywiście kupujesz od osoby prywatnej, a nie od przedsiębiorcy w ramach jego działalności.

Oczywiście takie samy zasady zobowiązują przy zakupie/sprzedaży ręka w rękę?

Tak. PCC płaci się od zawarcia umowy (oczywiście płaci nabywca). Wszystko jedno w jaki sposób została zawarta - elektronicznie, ustnie, pisemnie, etc.

Powrót