sprzedaż na olx - zwrot

• Autor wątku Autor wątku Bartosz1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartosz1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam
kilka dni temu sprzedałem na portalu olx telefon
telefon to iphone 6s plus w aukcji było napisane ze nie znam się na telefonach i nie wiem czy jest oryginalny.
Pani przyjechała po niego zakupiła go - dała mi do podpisana papierek jakiś ze kupuje telefon wpisałem tam tylko imię i nazwisko.
na 2gi dzień zadzwoniła ze jestem oszustem i sprzedałem nie oryginalny telefon. tłumacząc jej ze tak było napisane i mówiłem o tym.
po kilku dniach zadzwonił aspirant z policji, aby zwrócił tej Pani pieniądze i odeśle mi telefon.
Proszę o informacje czy mam prawo odmówić przyjęcia telefonu, czy muszę przyjąć ten telefon z powrotem i zwrócić pieniądze?

Ostatnia edycja:
To jak na drugi raz zadzwoni "aspirant policji" to mu powiedz że najpierw towar się odsyła, a dopiero potem ewentualnie odzyskuje pieniądze. Sprzedając jako osoba prywatna nie masz obowiązku przyjmować zwrotów, tym bardziej że był to odbiór osobisty.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Pani mi powiedziała, że może przyjechać i oddać mi telefon.
no właśnie czy ja muszę go przyjmować, czy nie?
jakim artykułem mogę swoje prawo podeprzeć ?

bardzo proszę was o odpowiedzi - z góry bardzo dziękuje!

co nie jest możliwe?
papierek który podpisywałem ma ta Pani.

Nie jest mozliwe zawarcie umowy sprzedaży na OLX.
Treść tego papierka jest kluczowa. Podpisałeś i nie wiesz, co?

treść tego papierka brzmiała mniej wiecej "ja... kupiłam telefon iphone od moje imie i nazwisko dnia ... " i podpisy

tak twierdzi ta Pani, na opakowaniu i telefonie jest napisane iphone ale jak jest nie wiem nie znam sie - dla tego pisałem i mówiłem tej pani ze nie wiem. powiedziała ze to nie problem.

czyli ja nic nie zrobie, i ja jestem winny ?
musze "odkupić ten telefon" - zgadza sie ?

ok.
a jaką mam mieć pewność ze ta Pani nic np. nie uszkodziła w środku ?

srodku telefonu nie, bo nie rozkręce ..... ta Pani podobno dawała go do serwisu do sprawdzenia.

tylko problem był taki ze on sie nie włączał bo była bateria do wymiany.

Powrót