Sprzedaż na portalach typu ***.com

• Autor wątku Autor wątku mantled_woodpecker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mantled_woodpecker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Chciałabym zarabiać na sprzedaży swoich prac artystycznych, głównie na zasadzie udostępniania swoich grafik i dzieł poprzez duże serwisy internetowe (głównie zagraniczne). Uściślając, chodzi mi o rysunki, obrazy, grafiki komputerowe. Trafiłam ostatnio na serwisy typu ***.com, gdzie artyści udostępniają swoje grafiki na zasadzie licencji, z zachowaniem pełni praw autorskich. Taka grafika jest potem wykorzystywana przez serwis do tworzenia różnych produktów, przykładowo: poduszek z nadrukiem, kubków, etui na telefon, itp. Tworzeniem produktów, pakowaniem, zabezpieczaniem i wysyłką do klienta zajmuje się serwis (praktycznie wszystkim zajmuje się serwis, twórca tylko "wrzuca" swoją grafikę na ich serwer).

Słyszałam, że do takiej formy sprzedaży nie jest potrzebne zakładanie działalności gospodarczej, jednak nie jestem co do tego przekonana. Jeśli nie jest potrzebna działalność, to jak wygląda rozliczanie z Urzędem Skarbowym? Podczas wypełniania PITu? Opinie na ten temat są różne, a ja chciałabym zarabiać legalnie, bez łamania żadnych przepisów.

Przesyłam link do strony, gdzie znalazłam informacje o różnych portalach, w tym polskich, gdzie artysta sprzedaje na zasadzie licencji i chciałabym wiedzieć, czy rzeczywiście zawiązanie umowy licencyjnej wystarcza? Zwłaszcza, że bardziej orientuję się na serwisy zagraniczne, a w każdym kraju obowiązuje inny system rozliczania...

***mod***
Dodam, że nie jestem "pełnym" artystą, nie skończyłam ASP, nie prowadzę działalności artystycznej, a na co dzień pracuję. Rozumiem, że gdybym musiała założyć działalność (będąc zatrudnioną), wtedy nie opłacałabym wszystkich opłat związanych z prowadzeniem firmy?

Czy można ewentualnie założyć konto na takim serwisie np. na miesiąc, żeby sprawdzić czy w ogólne będzie taka forma przynosiła zyski i dopiero potem zarejestrować działalność?

Dziękuję z góry za udzielone porady.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mantled_woodpecker napisał:
... Słyszałam, że do takiej formy sprzedaży nie jest potrzebne zakładanie działalności gospodarczej, ...
Każda działalność zarobkowa prowadzona w sposób ciągły i zorganizowany wymaga rejestracji.
mantled_woodpecker napisał:
... nie jestem "pełnym" artystą, nie skończyłam ASP, nie prowadzę działalności artystycznej ...
Nie ma to żadnego znaczenia aby tworzyć chronione utwory.

Rozumiem definicję działalności, dlatego byłam pełna obaw, czytając wypowiedzi znalezione w internecie... dziękuję za chociaż częściową odpowiedź :)

Powrót