Sprzedaż nieruchomości a podatek.

• Autor wątku Autor wątku Artur776
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur776

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Spraswa wygląda następująco. Moja matka została jedynym właścicielem nieruchomości w 2018 w wyniku sprawy sądowej podczas której dzieci jej brata zrzekły się praw do nieruchomości. Obecnie chce sprzedać dom. Jeśli sprzeda i zakupi za uzyskane pieniądze mieszkanie, to czy będzie musiała płacić podatek od sprzedaży? Jeśli sprzeda i nie zakupi mieszkania to również płaci podatek?
Od jej nabycia praw do tego domu minęło już 5 lat. Mama ma 73 lata.

Jeżeli tak jak piszesz posada je od 2018 roku (powyżej 5 lat) to taka sprzedaż jest całkowicie zwolniona z podatku, nie musi nawet składać PIT.
Zalecam dokładnie sprawdzić daty - bo jak to był 2019, a nie 2018 - to jeszcze nie upłynęło 5 lat.

Jeśli sprzeda i zakupi za uzyskane pieniądze mieszkanie, to czy będzie musiała płacić podatek od sprzedaży? Jeśli sprzeda i nie zakupi mieszkania to również płaci podatek?
Od jej nabycia praw do tego domu minęło już 5 lat

Z treści pytania zrozumiałam, że chodzi tutaj o mieszkanie nabyte w drodze spadku. I tego się trzymam udzielając na nie odpowiedzi. Mieszkanie otrzymane w spadku można sprzedać bez obowiązku zapłaty podatku dochodowego, po upływie 5 lat liczonych od końca roku kalendarzowego, w którym nabył go spadkodawca, a nie spadkobierca. Nie jest konieczny wymóg zakupu nowego mieszkania.

Podstawę prawną stanowi art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych ( t.j. Dz.U.2024.226) : "W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a-c, okres, o którym mowa w tym przepisie, liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz. Jesteście niezawodni. Chodzi o dom z działką. Mama jest chora na nowotwór, sprzedaje dom i ma zamiar kupić mieszkanie w bloku.

Jeszcze mam pytanie- gdybym uzyskał od mamy pełnomocnictwo do spraw sprzedaży nieruchomości, sprawa wygląda tak samo? Ja jako jedynie pełnomocnik do spraw sprzedaży nie płacę podatku z tego tytułu?

sekStans napisał:
Jeżeli tak jak piszesz posada je od 2018 roku (powyżej 5 lat) to taka sprzedaż jest całkowicie zwolniona z podatku, nie musi nawet składać PIT.
Zalecam dokładnie sprawdzić daty - bo jak to był 2019, a nie 2018 - to jeszcze nie upłynęło 5 lat.

Tak zniesienie współwłasności bez obowiązku spłat na rzecz pozostałych członków rodziny i postanowienie przyznania na wyłączną własność mojej mamie nastąpiło 25 maja 2018.

gdybym uzyskał od mamy pełnomocnictwo do spraw sprzedaży nieruchomości

Stroną umowy sprzedaży mieszkania jest dalej Twoja Mama , którą Ty reprezentujesz u notariusza.

jako jedynie pełnomocnik do spraw sprzedaży nie płacę podatku z tego tytułu

Żadnego podatku nie płacisz.

A jeśli odziedziczone mieszkanie sprzeda się w czasie krótszym niż 5 lat? Ile wtedy wynosi podatek?

odziedziczone mieszkanie sprzeda się w czasie krótszym niż 5 lat

W przypadku dziedziczenia istotna jest data nabycia mieszkania przez spadkodawcę, a nie spadkobiercę. Pisałam o tym w poście pierwszym.

Nie wprowadzaj pasqudek w błąd. Jeżeli twierdzisz , że art. 10 ust. 5 ustawy o PIT już nie obowiązuje to bardzo proszę udowodnij to.

Zobacz sobie interpretację indywidualną Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wydaną w dniu 8 listopada 2024 r. ( sygn. 0115-KDIT3.4011.801.2024.2.PS). Organ skarbowy wyjaśnia w niej:

"Z przedstawionych przez Pana okoliczności wynika, że spadkodawczyni nabyła prawo do mieszkania własnościowego w 1997 roku, zatem pięcioletni okres, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 w zw. z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, liczony od końca roku, w którym doszło do nabycia tego mieszkania przez spadkodawcę (Pana ciotkę) niewątpliwie upłynął.

Odpłatne zbycie tej nieruchomości w 2024 roku nie stanowi więc źródła przychodu, ponieważ zbycie nastąpił po upływie 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpi nabycie nieruchomości przez spadkodawcę. Nie podlega Pan opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych z tytułu sprzedaży ww. nieruchomości".

Witam serdecznie ponownie.
Niestety mama zmarła i zostałem spadkobiercą nieruchomości w drodze notarialnej. Zamierzam ją sprzedać przed upływem 5 lat od nabycia własności spadkowej i moje pytanie: Nieruchomości zostanie sprzedana za kwotę 260 tysięcy. Jeśli te pieniądze nabyte w drodze sprzedaży nie przeznaczę na cele mieszkaniowe czyli zakup nowego mieszkania, itp to będę musiał od wyżej wymienionej kwoty zapłacić 19% podatku?
A co jeśli, przeznaczę część nabytej kwoty ( np 100 tysięcy) na zakup nowego mieszkania?

5 lat liczymy od dnia nabycia przez spadkodawcę - nie przez ciebie.

została jedynym właścicielem nieruchomości w 2018 (...) mama zmarła i zostałem spadkobiercą nieruchomości w drodze notarialnej

Mieszkanie otrzymane w spadku możesz sprzedać bez obowiązku zapłaty podatku dochodowego, ponieważ Twoja zmarła Mama ( spadkodawca) była jego właścicielką ponad 5 lat.

W interpretacji indywidualnej wydanej w dniu 27 stycznia 2025 r. ( nr 0112-KDSL1-1.4011.647.2024.1.MK) organ skarbowy wyjaśnia:

"Zgodnie z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a-c, okres, o którym mowa w tym przepisie, liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę .

Z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wynika, że jeżeli nieruchomości lub prawa majątkowe określone przez art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a-c tej ustawy zostały nabyte w drodze spadku, to ich odpłatne zbycie (dokonane poza działalnością gospodarczą) stanowi przychód podlegający opodatkowaniu, jeżeli nastąpiło ono przed upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości bądź nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

Do wyliczenia 5-letniego okresu, od którego uzależnione jest opodatkowanie sprzedaży nieruchomości lub praw majątkowych nabytych w drodze spadku, wliczany jest zatem nie tylko okres posiadania nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkobiercę, który dokonuje sprzedaży, ale także okres posiadania nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkodawcę. Jeżeli od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie nieruchomości bądź nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę, do momentu odpłatnego zbycia nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkobiercę upłynęło 5 lat - to sprzedaż nie podlega opodatkowaniu".

Tożsame stanowisko organu interpretacyjnego znajdziesz w interpretacji indywidualnej z dnia 30 lipca 2024 r. , (nr 0112-KDIL2-1.4011.498.2024.2.AK).

Moja mama w wyniku postanowienia Sądu Rejonowego ma przyznane na wyłączną własność niniejszą nieruchomość. Było to dnia 25.05.2018, mam wszystkie papiery.

Pani Wando67, bardzo dziękuję)

Ale to chyba niedawno wszedł taki przepis bo dziedzicząc nieruchomość w 2013 musiałem płacić podatek.

chyba niedawno wszedł taki przepis

Art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wprowadziła Ustawa z dnia 23 października 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2018 r. poz. 2159).
W wyniku nowelizacji do art. 10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dodany został ust. 5 o następującej treści: „5. W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a–c, okres, o którym mowa w tym przepisie, liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę”.

Niniejszy przepis obowiązuje od dnia 1 stycznia 2019 roku.

Tekst jednolity ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych został opublikowany w Dz.U. z 2025 pod pozycją 163.

Wanda67 napisał:
Art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wprowadziła Ustawa z dnia 23 października 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2018 r. poz. 2159).
W wyniku nowelizacji do art. 10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dodany został ust. 5 o następującej treści: „5. W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a–c, okres, o którym mowa w tym przepisie, liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę”.

Niniejszy przepis obowiązuje od dnia 1 stycznia 2019 roku.

Tekst jednolity ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych został opublikowany w Dz.U. z 2025 pod pozycją 163.

dziękuję

Powrót