Sprzedaz obrazow

• Autor wątku Autor wątku Arvelus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arvelus

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Krotko:
Jestem uczniem liceum plastycznego i chcialbym w wakacje sprzedac kilka moich obrazow.
Czy mam prawo usiasc na molo, rozstawic obrazy i po prostu sprzedawac?
Nie mam zamiaru zakladac firmy, kasa fiskalna to tez cos czego raczej sobie nie kupie;]
I jak moglbym placic podatki? Uwazam sie za patriote i nie mam amiaru tego unikac

I drugie.
Jak, w swietle prawa, stoi kwestia reprodukcji dziel znanych artystow typu van Gogh? Swoja droga kopiowanie dziel idzie mi znacznie lepiej niz tworzenie nowych i sadze, ze tak bym tworzyl prace na wyzszym poziomie, ponadto ludzie by chetniej kupowali;]

PS
Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze to na szkolnym komputerze z kretynskim oprogramwoaniem... chocby gdy chce zrobic "c z kreska" otwiera mi sie okno "pomoc":/

Arvelus napisał:
Jestem uczniem liceum plastycznego i chciałbym w wakacje sprzedać kilka moich obrazów.
Czy mam prawo usiąść na molo, rozstawić obrazy i po prostu sprzedawać?
z tytułu praw autorskich, jako autor swoich obrazów możesz to zrobić. Trzeba tylko zwrócić uwagę na przepisy porządkowe...
Nie mam zamiaru zakładać firmy, kasa fiskalna to tez coś czego raczej sobie nie kupie;]
I jak mógłbym płacić podatki? Uważam się za patriotę i nie mam zamiaru tego unikać
To jest działalność artystyczna, więc nie musi być DG (działalności gospodarczej). Ale, oczywiście, jako porządny obywatel, powinieneś na koniec roku rozliczyć się z fiskusem z dochodów (PIT) :) Więcej - http://pit.pl/ w opcji 'eHandel' lub u nas na dziale finansów.
Jak, w świetle prawa, stoi kwestia reprodukcji dziel znanych artystów typu van Gogh?
można wykorzystywać (kopiować) dzieła, dla których czas ochrony z tytułu majątkowych praw autorskich upłynął. Jest to w ogólności siedemdziesiąt lat od śmierci autora dzieła lub siedemdziesiąt lat od wydania (rozpowszechnienia) dzieła, jeśli autor był nieznany. Więcej - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.36. do 40. I zwróć uwagę na Art.40.
PS
Przepraszam za brak polskich znaków, ale pisze to na szkolnym komputerze z kretyńskim oprogramowaniem... choćby gdy chce zrobić "c z kreska" otwiera mi się okno "pomoc":/
masz udzieloną dyspensę na tę okoliczność...

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:)
Wiem, że nieco spamuję no... ale jestem wdzęczny;]

Powrót