Przepraszam za kolejny post pod postem, ale możliwość edycji mojej poprzedniej odpowiedzi już wygasła, a znalazłem w Internecie kilka istotnych dla sprawy treści. Z resztą wydaje mi się, że mogę sobie sam odpowiedzieć na pytanie zadane w pierwszym poście, więc ten post nie będzie zwykłą "zapchajdziurą". Przy okazji, pojawiło się inne pytanie, które zadam na końcu.
Wertując liczne wyroki sądów i indywidualne interpretacje podatkowe, doszedłem do wniosku, że podatek dochodowy po sprzedaży nieruchomości będzie należny tylko od 75% kwoty sprzedaży, która odpowiada sprzedaży udziałów nabytych w drodze działu spadku w 2020 roku, ponieważ od chwili działu spadku (czyli nabycia przeze mnie tych 75%) do chwili sprzedaży nie minie 5 lat. Natomiast pozostałe 25% udziałów nabyłem w drodze dziedziczenia po rodzicach, a omawianą nieruchomość nabyli oni w 1990 roku, więc od chwili nabycia nieruchomości przez spadkodawców minęło ponad 5 lat i przychód ze sprzedaży tej części nie będzie stanowić źródła przychodu w myśli art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT.
Moje wyrażone powyżej stanowisko licznie potwierdzali Dyrektorzy Krajowej Informacji Skarbowej wydając indywidualne interpretacje, zgodnie z którymi konieczność zapłaty podatku dochodowego dotyczy tylko sprzedaży tej części udziałów, jaką nabyło się przed upływem 5 lat. Przeważnie były to sprawy podobne do mojej, czyli nabycie części udziału w nieruchomości w drodze dziedziczenia spadku ("dawno dawno temu", zwolnione z opodatkowania) oraz nabycie pozostałych udziałów w drodze działu spadku, który miał miejsce nie dalej niż 5 lat przed sprzedażą nieruchomości (do opodatkowania). Jako przykład mogę podać następujące pisma:
Nurtuje mnie teraz inna rzecz, a mianowicie to jak będę musiał wypełnić PIT-39. Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy o PIT:
"Przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych oraz innych rzeczy, o których mowa w art. 10 źródła przychodów ust. 1 pkt 8, jest ich wartość wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia."
Zgodnie z powyższym, musiałbym w deklaracji PIT-39 wpisać całą kwotę sprzedaży jako przychód z odpłatnego zbycia nieruchomości, bo taka właśnie kwota będzie widnieć na umowie kupna-sprzedaży. Byłoby to jednak nadużycie skutkujące koniecznością obliczenia podatku dochodowego od całej kwoty sprzedaży, a przecież tylko 75% tej kwoty będzie stanowiło źródło przychodu podlegające opodatkowaniu zgodnie z art. 10. Z drugiej strony, jeżeli wpiszę jako przychód tylko te 75% całej kwoty, to wartość ta nie będzie się pokrywać z jej definicją w art. 19.
Jaki więc przychód powinienem wpisać w deklaracji PIT-39?