Sprzedaż OLX kół

• Autor wątku Autor wątku Misio_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misio_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Mam pytanie wstawiłem KOŁA+felgi do motoru na portalu na OLX zadzwonił klient i po dłuższych rozmowach dosyłaniu zdjęci zechciał je kupić.
pytał mnie różne rzeczy oraz czy felgi są proste ja mu odpowiedziałem że raczej tak ale ja na nich nie jeździłem bo kupiłem je od kolegi ale ja ich nie zakładałem.
OPIS z ogłoszenia
Witam mam do sprzedania ładne kola do ktm na super moto. Opony i felgi w dobrym stanie mało użytkowane z braku chęci do ich przekładania.

Klien kazał je wysłać wysłałem odebrał do południa koła dzwonił dopytał o innych rzeczach odpowiedziałem. Po południu dzwoni i mówi że chce je odesłać ponieważ przednia jest scentrowana na szprychy ja mu mówiłem że ja ich nie zakładałem chciałem założyć to powiedział że nie muszę.
Moje pytanie czy przysługuje mu zwrot tych felg czy nie ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przysługuje mu to:
Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca
niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz
wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania,
jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca
nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia
wady.

Witam dzisiaj dostałem takiego meila jak mam odpisać na tego meila
od dnia sprzedaży i otrzymania paczki minęło 20 dni
To że felgi były malowane było widać na zdjęciach.
To że parę śrub od szprych jest naruszone przez klucz to normalne bo przecież aby pomalować trzeba rozebrać.
Pan był bardzo nie miły i nie chce przyjąć tych kół proszę o pomoc w odpowiedzi.

w załączniku zdjęcia

Koła były rozebrane w drobny mak , malowane i nieprawidłowo (nieumiejętnie, niechlujnie) skręcone. (jestem przekonany że malowanie miało na celu ukryć poważne uszkodzenie kół i ich nieudolną naprawę) Szprychy są poniszczone źle ponaciągane i przednie koło jest krzywe , tylne nie wchodzi w wahacz (czyli jest do innego modelu) a miało wszystko pasować do mojego motocykla . tarcza hamulcowa jest popękana i kompletnie nie nadaje się do użytku (a miała być super) o wszystkim co napisałem nawet nie zostałem poinformowany. Z obawy o własne życie oraz z braku rzetelnego opisu sprzedawanych kół (próby oszustwa) żądam zwrotu ....zł które zapłaciłem za koła i odebranie wadliwych i niepasujących kół.

nomnes napisał:
Zgodnie z prawdą i tym czy roszczenie jest zasadne czy też nie.

Dla mnie nie. Na zdjęciach bylo widac ze kola byly malowane.

Co nie? Nie napiszesz zgodnie ze stanem faktycznym? :o

PS
To że widać, nie oznacza że nie ma wad. Jeśli jest tak jak pisze kupujący, to pisanie "było widać, że są malowane" jest słabym argumentem. Sprzedałeś koła w dobrym stanie, mało używane i gotowe do założenia = są proste i dobrze zaplecione, a jeśli jest tak jak pisze kupujący to nie poinformowałeś o tym i nikt nie musi się domyślać, że to z powodu "malowania".

nomnes napisał:
Co nie? Nie napiszesz zgodnie ze stanem faktycznym? :o

PS
To że widać, nie oznacza że nie ma wad. Jeśli jest tak jak pisze kupujący, to pisanie "było widać, że są malowane" jest słabym argumentem. Sprzedałeś koła w dobrym stanie, mało używane i gotowe do założenia = są proste i dobrze zaplecione, a jeśli jest tak jak pisze kupujący to nie poinformowałeś o tym i nikt nie musi się domyślać, że to z powodu "malowania".

Ale te kola sa ladne. Ja na nich nie jezdzilem informowalem kupujacego chcial o wymierzenie otworów wymierzylem. Kola nie byly nowe wiec mógł je ktos odmalowac a ze zrobil to malo starannie ale nie na tyle ze sie nie nadaja 3 nakretki od sprych sa od klucza troszke nadciagniete ale czy to jest wada?

Misio_89 napisał:
Ale te kola sa ladne.
Ładne, a sprzedawałeś:
Misio_89 napisał:
w dobrym stanie mało użytkowane

No to jak w końcu było: sprzedawałeś "ładne" czy "w dobrym stanie"? Jeśli to drugie, to dlaczego teraz piszesz:
Misio_89 napisał:
Kola nie byly nowe
??

Misio_89 napisał:
mógł je ktos odmalowac a ze zrobil to malo starannie ale nie na tyle ze sie nie nadaja 3 nakretki od sprych sa od klucza troszke nadciagniete ale czy to jest wada
To nie wiem czy jest wadą. To co pisze kupujący jest wadą i nie ma znaczenia, że to "ktoś malował" tylko ma znaczenie kto je sprzedał.

No to jak w końcu było: sprzedawałeś "ładne" czy "w dobrym stanie"? Jeśli to drugie, to dlaczego teraz piszesz: ??

Sprzedalem ponieważ leżały mi w garazu. I za sporo czasu trzeba poswiecic aby je zalozyc a ja jeżdżę na krosowych

To nie wiem czy jest wadą. To co pisze kupujący jest wadą i nie ma znaczenia, że to "ktoś malował" tylko ma znaczenie kto je sprzedał.[/QUOTE]

Twgo nie rozumie

Pisze bo wydaje mi sie ze musze odpowiedziec na meila kupujacego.

No to jak w końcu było: sprzedawałeś "ładne" czy "w dobrym stanie"? Jeśli to drugie, to dlaczego teraz piszesz: ??

jak dla mnie byly ladne i w dobrym stanie.

Misio_89 napisał:
jak dla mnie byly ladne i w dobrym stanie.
Niech odeśle, a ty rozpatrzysz reklamację zgodnie ze stanem faktycznym: przyjmiesz ją jeśli są takie wady jak pisze lub oddalisz jeśli nie ma takich wad jak on pisze.

Powrót