Sprzedaż oprogramowania do analizy technicznej i tradingu a licencje

• Autor wątku Autor wątku jeseter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeseter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,
Aktualnie piszę oprogramowanie do analizy technicznej i tradingu, myślę o sprzedaży go czy to w formie licencji typu lifetime czy abonamentu,
ale nie wiem jak wygląda to ze strony prawnej, więc rozbijmy to na dwa przypadki:
1) Oprogramowanie posiada same narzędzia do analizy:
tzn. oprogramowanie nie dostarcza żadnych danych, tylko wgrywa je użytkownik i robi sobie analizę przy pomocy dostępnych narzędzi.

2) Oprogramowanie oprócz narzędzi dostarcza dane instrumentów finansowych(ważny opis - przeczytaj).
Polegałoby to na tym, że oprogramowanie pobierałoby dane z XTB lub innego brokera przy użyciu ich API - czyli interfejsu programistycznego, takiej biblioteki programistycznej którą wypuszcza broker i dzięki niej programista może pobrać różne dane z od danego brokera lub otwierać pozycje na danym instrumencie.

Moje pytanie brzmi, czy w wypadku 1) potrzebuję licencję od KNF czy podobnej instytucji? Czy w przypadku 2) Jeżeli w przypadku 1) nie potrzebowałbym licencji od KNF itp. to czy w tym wypadku nie byłaby ona potrzebna? I czy mogę się podpiąć tak brokera i sprzedawać oprogramowanie, które korzysta z ich danych?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Powrót