sprzedaż plakatów

• Autor wątku Autor wątku jj1224
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jj1224

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Moje pytanie odnosi się do sprzedaży plakatów na aukcjach. W opisie moje pytanie wygląda tak:
Mam zapisany na komputerze plik graficzny z wizerunkiem sławnej osoby, niech to będzie np. pani Drew Barrymore. Chciałabym jej wizerunek umieścić na plakacie a potem sprzedać go na jakieś aukcji internetowej. Czy łamiętym samym jakiś paragraf?

ah, zapomniałam dodać, że to zdjęcie jest "upiększone" przez napis, motyl i takie inne, czyli stało się takim wallpaper'em.

Przepis prawny:
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

zgoda jest potrzebna, mimo ze osoba powszechnienie to taka osoba może uznać, że narusza to jej prawa osobiste, pozatym muszą być spełnione przesłanki z art. 81 ust 2 pkt 1 po przecinku.

jesli chcesz coś dopisac w krótkim czasie to uzywaj opcji zmień.

dziękujęza pomoc ;]
i przepraszam za "edycję"

przepraszam ze znów truję ;]

A jak to ma się z gazetami tj. sprzedaż plakatów wraz z gazetami. Czy owe gazety (np. Bravo) powinno posiadać taką zgodę ?

A jak to się ma do zdjęć nie zrobionych przeze mnie. Znaczy, gdy np. znalazłam w internecie grafikę przedstawiającą pewną sławną osobę ale ktoś inny wykonał tą grafikę. Chodzi mi o to czy zdjęcie przerobione na wallpaper (tapeta na pulpi komputera) też podlega pod prawo o zgodach na przetwarzanie danych?
o np. coś takiego:
http://imagecache2.allposters.com/images/pic/TRND/FP9369~Fergie-Posters.jpg

i chcę to wydrukować i sprzedać. To mogę czy nie mogę?

Powrót