Sprzedaż podrobionego zegarka

• Autor wątku Autor wątku MrSzupin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrSzupin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Mam mały problem, otóż jakieś 3 miesiące temu "sprzedałem" zegarek znajomemu (co okazało się był podrobiony, nie wiedziałem o tym - kupiłem go od znajomego). Znajomy trochę go ponosił i sprzedał kolejnej osobie, która poszła na komendę z powodu kupna podrobionego towaru. Jak to teraz wygląda prawnie ? Wartość zegarka to max. 200zł. Jest to wykroczenie, czy już przestępstwo ? Nawet jeśli sprzedałem ten zegarek znajomemu nieświadomie, że to podróbka mogę ponieść za to konsekwencje ? Problem jest taki, że mam 17 lat i jestem w technikum morskim pod wieloma konwencjami międzynarodowymi itd, a to łączy się z tym, że po dokonaniu jakiegoś przestępstwa nie będę mógł pracować w swoim zawodzie.
Pozdrawiam

To był czysty przypadek. Jestem czyściutki, nawet mandatu nigdy nie dostałem. Zegarek kupiłem od znajomego, ponosiłem tydzień i sprzedałem innemu znajomemu itd.

Szukaj
menu_open.gif
- Art. 305. Prawo własności przemysłowej.

Czyli w ten sposób nieświadomie go sprzedając popełniam przestępstwo, jako osoba niepełnoletnia "lece" do sądu rodzinnego i w najgorszym przypadku mogę już sobie darować Szkołe morską.

Powrót