Sprzedaz pojazdu przed uplywem pol roku

• Autor wątku Autor wątku Anna.2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna.2013

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, prosze o informacje w ponizszej sprawie.
Kupilam samochod za 500 zl ( tyle jest na umowie kupna sprzedazy ), do Us zaplacilam podatek od wartosci 5700 ( taka wartosc podano w urzedzie i taka zostala zadeklarowana w druku Pcc).
Pytanie- czy jesli sprzedam samochod przed uplywem pol roku to od jakiej wartosci zaplace podatek? Od roznicy pomiedzy cene kupna a cena sprzedazy? Czy od roznicy z wartosci podanej w pcc a cena sprzedazy?
Z gory dzieki za pomoc

Od sprzedaży, podatek ani kwota zakupu w tej sytuacji nie jest kosztem - inna jest sytuacja gdy prowadzisz komis

Ostatnia edycja:
Na sobie to przeszedłem, księgowy mi pomagał wybrnąć z tej sytuacji :-)

Kupiłem auto z uszkodzonym silnikiem, naprawiłem bez rachunków, i sprzedałem za wyższą kwotę po miesiącu.

Twoje twierdzenie jest niestety błędne.
Podatek płaci się od dochodu, a nie przychodu.

Ale osoba prywatna nie jest firmą i nie ma kosztów , to jest dochód nie będę się sprzeczał, księgowy mnie zrypał oraz powiedział abym czekał 6 miesięcy i nie będzie problemów na umowie pisał tyle ile kupiłem lub zawyżał pierwszą umowę tak robią handlarze i nie ma podstaw dla US :-) bo co urząd to obyczaj.

Czyli mam rozumiec ze podatek zaplace od dochodu czyli od wartosci pomiedzy cena kupna z umowy a cena sprzedazy z umowy?

Powrót