Sprzedaż pojazdu za granicę o wypowiedzenie OC

• Autor wątku Autor wątku ada.m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ada.m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Potrzebuję rady dotyczącej wypowiedzenia polisy OC w związku ze sprzedażą pojazdu obcokrajowcowi.
Sprawa wygląda następująco
Ojciec dał ogłoszenie że chce srzedać samochód, przyjechał Bułgar, ojcu do głowy nie przyszło że obcokrajwocowi sprzedaje się na innych zasadach
Spisali umowę kupna -sprzedaży i zaczęły się problemy.
W wydziale komunikacji okazało się zę powinien zabrać tablice oraz dowód rejestracyjny, wtedy Pan otrzymalby tablice próbne oraz adnotację w dowidzie rejest. Niestety z naszej niewiedzy tego nie zdokonano.
W wydziale komunikacji większych problemów nie bylo, przybiłto pieczątkę na umowie, że sprzedany.
Ale problemy zaczęły się w firmie Ubezpieczeniowej gdy chcieliśmy wypowiedzieć polisę OC. Firma żada zaświadczenie o wyrejestrowaniu pojazdu za granicę, a w wydzile komunikacji nie wydadżą takiego ząświadczenia ze zwględu na nie oddanie tablic.
Prosze o radę co dalej zrobić. Facet któemy sprzedaliśmy zapadł się pod ziemi, nie można fgo namierzyć, telefon wyłączony.

Przy dokonaniu sprzedaży na naszych tablicach nie masz prawa do wypowiedzenia umowy OC, tak jak w przypadku sprzedaży w kraju, przeszło ono na nabywcę.

Ale co dalej w takiej sytuacji ? będziemy musieli płacić składki?

Sprzedający ( zbywca) nie wypowiada umowy OC - jedynie informuje ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu w terminie 30dni od zbycia - przedstawia umową i jest to podstawa do zakończenia polisy OC (po upływie 30dni). Wypowiedzenie jest składane przez NABYWCĘ - to on wypowieda polise która otzymał od sprzedającego.
Nastepnie polisa jest przepisywana na nowego nabywce i na niego przechodza prawa i obowiazki wynikające w umowy -chyba, że ja wyp[owie wtedy stemat się zamyka i polisa jest zakończona.
Jesli auto nie jest wyrejestrowane a nabywca nie wypowiedział polisy jedyne co Ci grozi to brak zwrotu skłądki OC.

Jesli poinformowałeś towarzystwo ubezpieczeniowe o zbyciu auta dopełnułeś już wszystkich formalności - reszta po stronie kupującego.
Jesli były do zapłaty jakieś składki których okres płatności był przed datą zbycia bedziesz musiła je zapłacić.

W zwiazku z tym że pojazd został zbyty za granicę, ubezpiczyciel żąda dokumentu wyrejestrowania pojazdu.A takiego dokumentu nie otrzymam bo pojazd nie został wyrejestowany. Pojazd został sprzedany w meisiącu grudniu 2011 r. a do zapłaty jest druga rata OC płatna do 01.02.2012 r. Czy powinnam ja zapłacić.
Polisy nie mogą przepisać na nowego nabywcę ponieważ facet jest BuŁgarem i się ulotnił.

Witam ,
mam podobny problem...odsprzedałem samochód Ukraińcowi ,jeszcze w lipcu ubiegłego roku..
Pojazd nie był zarejestrowany na mnie. Nie słyszałem wówczas o obowiązku informowania TU o zbyciu samochodu. Nie mam pojęcia w jakim TU był ubezpieczony pojazd, więc nadal nie mogę poinformować TU o zbyciu. Czy można się jakoś dowiedzieć po nr rejestracyjnym gdzie pojazd był ubezpieczony ?? Podejrzewam, że w końcu TU dotrze do mnie z "prośbą" o uregulowanie składki OC i co wtedy :rolleyes:

USTAWA Prawo o ruchu drogowym
Art. 79. Ust.1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:

pkt.3) wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę;

W wypadku sprzedaży naszego pojazdu za granice, aby uniknąć kłopotów w postaci nie małych kar z UFG i kolejnych opłat za polisę OC należy w miejscu ostatniej rejestracji złożyć.
1- Wniosek o wyrejestrowanie – wzór w urzędzie.
2- Umowę sprzedaży pojazdu za granicę
3- Tablice rejestracyjne
4- Dowód rejestracyjny
5- Karta pojazdu, jeśli była wydana

Po wyrejestrowaniu pojazdu z ewidencji otrzymamy z powrotem oczywiście z adnotacją „pojazd wyrejestrowany” następujące dokumenty:

1- Dowód rejestracyjny – tylko w przypadku sprzedaży za granice.
2- Kartę pojazdu
3- Decyzję o wyrejestrowaniu pojazdu wraz z uzasadnieniem.

Ubezpieczycielowi przedstawiamy decyzję o wyrejestrowaniu pojazdu z powodu sprzedaży za granice. Jeśli posiadamy to również oświadczenie kupującego, że rezygnuje z kontynuacji naszej polisy OC. Przy sprzedaży za granice polisa OC nie ma 30 dniowej karencji i wygasa wraz z datą oświadczenia kupującego o rezygnacji z jej kontunuowania.

Kupujący na podstawie tych dokumentów wywiezie pojazd na lawecie lub skorzysta z tablic wywozowych dostanie wtedy czasowy dowód rejestracyjny ważny chyba 7 dni.

Pytanie skąd wiadomo, że pojazd został sprzedany za granicę?
Kupił Ukrainiec lub Bułgar, ale pojazd dalej może przebywać na terytorium RP.

Pytanie skąd wiadomo, że pojazd został sprzedany za granicę?

Dla urzędu dowodem, że pojazd został sprzedany za granicę jest wyłącznie wniosek o wyrejestrowanie i umowa sprzedaży, bez takiej umowy pojazd nie zostanie wyrejestrowany. Dla ubezpieczyciela dowodem, że pojazd został sprzedany za granice jest decyzja o wyrejestrowaniu z ewidencji pojazdów. W uzasadnienie takiej decyzji, która jest dokumentem urzędowym musi być podany powód wyrejestrowania pojazdu.

Kupił Ukrainiec lub Bułgar, ale pojazd dalej może przebywać na terytorium RP.

Tak naprawdę nikogo to nie interesuje czy pojazd wyjechał czy też został w naszym kraju. Nie istnieje cło wywozowe na samochody. Straż Graniczna ogranicza się jedynie do sprawdzenia czy nie wyjeżdża pojazd wcześniej skradziony a jeśli nie to nikt takiego wyjazdu nie odnotowuje, bo i po co?. Taki „pojazd-samochód” pozostający na naszym terytorium nie może uczestniczyć w ruchu drogowym i nigdy nie będzie już mógł być powtórnie zarejestrowany. Wyjątkiem stanowi pojazd sprzedany za granicę i powtórnie w sposób legalny z niej sprowadzony. Taki pojazd można zarejestrować po raz drugi na ogólnych warunkach.

Obowiązek ubezpieczenia OC dotyczy tylko pojazdów, które znajdują się w ewidencji pojazdów. W kraju zostaje wiele takich pojazdów w ten sposób wyrejestrowanych są rozbierane na części zapasowe a ostatnio nasi „kreatywni rodacy” klonują je i po naszych drogach poruszają się dwa takie same (nr VIN nr rejestracyjny) i jedno ubezpieczenie OC a coraz częściej też AC.

W końcu rozwiązałam sprawę polisy w przypadku sprzedaży samochodu za granicę. Moze komuś się przyda.
Nie mogłam uzyskać zaświadczenia z Wydziłu Komunikacji o wyrejestrowaniu z powodu nie dopełnienie formalności o któych jest napisane powyżej, co blokowało wypowiedzenie polisy. Wystąpiłam na piśmie do wydziału komunikacji o wydanie takiej decyzji. Uzyskałam pisemną odmowę. I taki dokument wraz z umową wysłałam do ubezpiecyciela. Sprawa zostałą potraktowana indwyidualnie i w końcu po miesiacach batali pozbyłam się ubezpieczenia.

witam moze mi ktos pomoze mam inny problem kupilem auto sprowadzone z niemiec z oplacona juz akcyza .mam umowe kupna sprzedazy niemca i Pani ktora auto kupia w Niemczech .Ja z ta Pania spisalem umowe kupna sprzedazy .Jak dalej zarejestrowac auto

miczel napisał:
zerknij pod ten link . tutaj napisany jest komplety poradnik jak zarejestrować samochód w 2022 roku.
Zerknij na datę zapytania.
Powodzenia

Powrót