sprzedaż poradnika na allegro

• Autor wątku Autor wątku kubus11112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubus11112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam planuje zrobić poradnik i wystawić go na allegro w formie e-booka .
Tu moje pytanie dodając na końcu poradnika, że nie wyrażam zgody na przetwarzanie informacji. To po jakimś skopiowaniu i rozpowszechnieniu przez kogoś mojego e-bok mogę dopominać się odszkodowania?Jeśli tak to w jakiej kwocie. Jeżeli będę sprzedawał go np po 15zł to muszę założyć działalność gospodarczą i się z tego rozliczać?

kubus11112 napisał:
...dodając na końcu poradnika, że nie wyrażam zgody na przetwarzanie informacji...
'zgody na przetwarzanie informacji'? Chyba powinno być ' zgody (pisemnej) na kopiowanie i wykorzystanie materiałów bez zezwolenia autora'... Zapis nie jest konieczny, ale dobrze jest go umieścić. Dodatkowo umieść standardową notkę Copyright rok wydania Twoje imię i nazwisko lub nazwę twojej firmy - przykładowo: Copyright 2010 Jan Kowalski.
To po jakimś skopiowaniu i rozpowszechnieniu przez kogoś mojego e-bok mogę dopominać się odszkodowania?Jeśli tak to w jakiej kwocie.
tak, dwu lub trzykrotnej wartości utraconych korzyści (ceny). Odpowiedzialność osoby, która skopiuje (wykorzysta) Twój e-book - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [jeśli ktoś skopiuje e-book i nie podpisze go Twoim nazwiskiem, jako autora].
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. i 80. [jeśli ktoś będzie sprzedawał twój e-book bez Twojej zgody]

I jeszcze poczytaj sobie tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html

ok rozumiem a co do zakładania firmy to muszę ja założyć sprzedając własny poradnik na allegro dodam ze jeszcze nie mam nip bo się uczę wiec nie mam na jakiej podstawie się w zeznaniu podatkowym nawet rozliczyć??

popatrz w posty w działach: nowe technologie, prawo gospodarcze i prawo podatkowe. DG jako niepełnoletni założyć nie możesz.

Powrót